Stržínek (ANO): Stavební práce na náměstí začnou příští týden

16.07.2021 17:36

Od pondělí 19. července zahájí dodavatel práce na kompletní revitalizaci valašskomeziříčského náměstí s náklady bezmála 52 milionů Kč. Dokončeny mají být v srpnu příštího roku.

Stržínek (ANO): Stavební práce na náměstí začnou příští týden
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO)

Po přípravných pracích odstartuje v příštím týdnu společnost PORR a. s., která zvítězila v soutěži na revitalizaci náměstí, samotnou stavbu a lidé se musí připravit na omezení.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

„Práce budou rozděleny do několika etap. V rámci té první obsáhnou jižní a západní část náměstí, tedy prostor za sochou svatého Floriána a prostor před radnicí. Současně se budou týkat také centrální plochy s tím, že od pondělí 19. července zahájí dodavatel stavební přípravy na místě. Dojde k demontáži městského mobiliáře, odstranění asfaltových povrchů a postupně budou následovat také výkopové práce,“ představil průběh stavby starosta Robert Stržínek.

Dopravní obslužnost prodejen a restaurací bude během revitalizace náměstí zajištěna. V první etapě pak bude doprava vedena z ulice Poláškova východní a severní stranou náměstí a dál přes ulici Komenského. „Je nezbytné, aby se občané v průběhu celé stavby pohybovali po náměstí se zvýšenou opatrností. Zároveň můžeme všechny uklidnit, že kvůli stavbě nedojde k uzavírání prodejen ani restaurací,“ uvedl Zdeněk Bobek z odboru komunálních služeb radnice.

Stavební práce za bezmála 52 milionů Kč mají postupně probíhat až do konce srpna 2022 a podílet se na nich budou také archeologové z Muzea regionu Valašsko a památkáři.  „O nezbytnosti revitalizovat náměstí hovořili už naši předchůdci na radnici. Až nám se však přes všechny těžkosti podařilo dotáhnout tento záměr ke zdárnému konci a tolik potřebné práce zahájit. Věřím, že po jejich dokončení v příštím roce, bude mít Valašské Meziříčí konečně krásné náměstí, jaké si po letech čekání zaslouží,“ je přesvědčen starosta Stržínek.

V rámci revitalizace se náměstí dočká například nové zeleně, povrchů či mobiliáře v podobě laviček, odpadkových košů nebo osvětlení. Přibude fontána, pítko, ale také časová osa  v centrální ploše. Náměstí bude zároveň přístupnější a bezpečnější pro chodce.­ Vzniknou zde odpočinkové zóny s ostrůvky zeleně, přibydou nové stromy a restaurační zahrádky budou mít jasně vyčleněné plochy.

Valašskomeziříčské náměstí, které je součástí městské památkové zóny, vzniklo zřejmě spolu s městem v druhé polovině 13. století. Je dlouhé 110 metrů a přibližně 60 metrů široké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…