Štulík (SPO): Hranice 5% pro vstup do parlamentu a lidská práva

08.06.2015 13:59

Politické strany, které ve volbách získají méně než 5% hlasů, nemají právo na zastoupení v zákonodárném sboru ČR a hlasy pro ně odevzdané se rozdělí mezi strany ve volbách úspěšnější.

Štulík (SPO): Hranice 5% pro vstup do parlamentu a lidská práva
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Tato do nebe volající diskriminace byla povýšena (úspěšnějšími stranami) na zákon a formálně je tudíž všechno v pořádku, což potvrdil i ústavní soud.

V našem státu má bohudík stejná práva každý občan a každá menšina ať už národnostní, sociální, názorová či jiná. V tomto případě však zákon stanovil jinak. Kde ale zákonodárci berou tu jistotu, že právě oni jsou těmi neomylnými bohy, kteří můžou rozhodnout o odebrání jakéhokoli legitimního práva komukoli? Anebo není pravda, že lidská práva platí pro všechny stejně?

Ano, formálně je všechno v pořádku, litera zákona byla naplněna. Tato 5% hranice umožňuje více úspěšným politickým stranám a seskupením pohodlnější vládnutí, ale to přece není účelem ani smyslem demokratických voleb. Velká část občanů politikům žádné pohodlné vládnutí nepřeje, ba právě naopak chtějí vidět špičkové výkony svých reprezentantů, jejich 100% účast „v práci" a uplatnění co nejširšího spektra pohledů na zde řešené zákony a problémy s tím spojené. Jejich práce se tím stane namáhavou a spravedlivě hodnocenou. Politici by zde měli o přiměřené a nikoli přepratné změně v zákonech bojovat důvodnými argumenty se všemi názory občanů (či vlastně jejich zástupců) a ne pohodlně a překotně zákony měnit podle výsledků takto sešněrovaných voleb. Čím více názorových rozdílů by v zákonodárném sboru bylo, tím sofistikovanější přístup poslanců by byl nutný k úspěchu, tím kvalitnější by byly výsledky a samozřejmě by to přineslo i více práce. Tím by zbylo méně času na nedůstojná estrádní vystoupení za řečnickým pultem a na osobní invektivy ve stylu malých dětí na písku.

Tato velice důležitá záležitost by si asi zasloužila podrobnější úvahu od odborníků na oblast lidských práv v souvislosti s legislativou, aly myslím, že princip jsem vyslovil jasně. Jelikož nejsem naivní, jak by se z této úvahy zdálo, je mi jasné, že moje slova vyzní přesně stejně, jako v pořekadlu „Psi štěkají a karavana jede dál".

Václav Štulík
Člen KV SPO Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…