Šumová (Zelení): Životnímu prostředí se nevěnuje pozornost, kterou si zaslouží

14.01.2019 12:40

Rozloučení předsedkyně ZO Strany zelených v České Lípě Vladimíry Šumové

Šumová (Zelení): Životnímu prostředí se nevěnuje pozornost, kterou si zaslouží
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Vážení spoluobčané,

volební rok 2018 máme za sebou a je čas bilancovat.

Předsedkyní ZO SZ jsem byla více než deset let. Volební období 2010 – 2014 a 2014 – 2018 jsem pracovala na sestavení kandidátek, na sestavování volebního programu a hodně času jsem věnovala volební kampani.

V průběhu let jsem často psala dopisy zastupitelům, starostce. Vyvolávala schůzky, kde jsem diskutovala se starostou/tkou a probírala problémy města, navrhovala řešení.

Hodně času jsem věnovala peticím, kterým byla a je odepírána jejich důležitost.  

Za ta léta se nám podařilo zabránit některým zbytečným investicím (stavba rozhledny na Holém vrchu, stavbě Domova důchodců u hřbitova, likvidaci parčíku nad hřbitovem atd.).

Jsem ráda, že se podařilo prosadit dostavbu cyklostezky Varhany, zřízení farmářských trhů.

Bohužel se nám nepodařilo změnit způsob revitalizace parku. Byla dána přednost kácení zdravých stromů (nová tvář parku – nevratný zásah) před revitalizací cest, jak jsme navrhovali. Kácet se mohlo průběžně s okamžitou náhradou pokácených stromů. Dnes se musí již poněkolikáté nahrazovat nově vysazené stromy, které díky horku a nedostatku dešťových srážek usychají. Cesty zůstaly neopravené.

Do poslední chvíle jsem boj o park nevzdala. Napsala jsem dopis paní Žatecké, která byla novou starostkou, a požadovala jsem přehodnocení této investice.  Paní Žatecká mi odpověděla po měsíci, kdy se v parku již kácelo. Selský rozum dostal červenou.

Bohužel, životnímu prostředí se nevěnovala a nevěnuje pozornost, kterou si zaslouží.

Pokud sledujete informace o ovzduší a teplotách v letních měsících, nemohli jste přehlédnout, že Česká Lípa patří mezi města s nejvyšší teplotou v republice (většinou jsme na pátém místě) a v čistotě ovzduší se řadíme mezi nejvíce znečištěná města.

Příčinou je, že Česká Lípa je jedno velké parkoviště (rozpálená auta vyzařují teplotu 80 stupňů). Řešením by byly parkovací domy. Nabízí se družstevní výstavba. Zatím likvidujeme zeleň, aby bylo kde parkovat.

Změnil se životní styl. V mém produktivním věku lidé jezdili do práce autobusy, vlaky, na kole a hodně lidí chodilo pěšky.  Asi deset let jsem pracovala na druhém konci města. Cesta mi trvala dvacet až třicet minut. Podle počasí. Mohla jsem jezdit autobusem, ale protože jsem v práci celý den seděla, chodila jsem pěšky. Ulice Jindřicha z Lipé byla plná lidí, kteří při cestě domů nakupovali.

Dnes městem projíždí spousta aut, lidé jezdí od jednoho nákupního střediska ke druhému, někteří i do posiloven, aby měli dobrou kondici (!). Ostatním je to jedno, ve vyšším věku chodí od doktora k doktorovi a nadávají, že jim nepomohou.

Díky parkujícím autům nelze pořádně čistit ulice. Dvakrát ročně to určitě nestačí. Prašnost ve městě je další negativní faktor, který má velký vliv na naše zdraví.

Nečekejme na to, až bude nejhůř a sami dělejme vše pro to, aby se život v České Lípě stal příjemným, nebuďme lhostejní k dění kolem nás.

Změňme svůj životní styl a dělejme vše pro své zdraví. Jediné se nedá koupit a bez něj je život mnohem složitější.

Ve svém věku vím, o čem mluvím. Rozhlédněte se kolem sebe a sami dojdete ke stejnému závěru.

Při volbách v loňském roce jsem bohužel neměla čas pracovat pro SZ stejně jako v minulých letech. Od prosince 2017 do konce dubna 2018 jsme řešili bydlení, takže veškerou energii jsem věnovala rodinným záležitostem.

Na listopadové schůzi ZO SZ Česká Lípa jsem složila funkci předsedkyně strany, protože si myslím, že by již měla přijít mladá krev. Ve straně setrvávám, určitě ještě budu pracovat a pomáhat.

Chtěla bych vám všem poděkovat za vaši přízeň a za vaše hlasy, přestože jsme nesestavili vlastní kandidátku.

Čas ukáže, zda setrvání v novém subjektu bylo dobré rozhodnutí.

Přeju vám všem hodně úspěchů v pracovním i osobním životě a hlavně hodně zdraví.

Vladimíra Šumová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…