Švec (PRO JČ): Bohunický most je český i světový unikát

19.11.2019 11:33

Jihočeský kraj dokončuje rekonstrukci mostu v Bohunicích, kdy bude poprvé na území ČR využito technologie dřevo-betonu pro nosnou konstrukci.

Švec (PRO JČ): Bohunický most je český i světový unikát
Foto: youtube.com
Popisek: Jiří Švec (PRO JČ)

Stavba bude také osazena sledovacím diagnostickým systémem „Smart Timber Bridge“, který bude sloužit pro výzkumné účely a také jako informační systém o stavu mostu (přetížení, poruchy, námrazu). Jedná se o první instalaci tohoto systému na světě.

„Pro stavbu mostu bylo zvoleno inovativní řešení jak z pohledu České republiky, tak díky využitým moderním technologiím i ve světě. Jedná se o unikátní ekologickou stavbu s minimální uhlíkovou stopou a využitím materiálu z obnovitelných zdrojů,“ upřesňuje radní Švec a podotýká: „Zajímavostí je, že na dřevěné části mostu bylo využito smrkové dřevo, jehož je z důvodu kůrovcové kalamity velký nadbytek“.

Most z roku 1956 se nachází v Bohunicích na Prachaticku a vede přes Podhorský potok. Při rekonstrukci bylo poprvé na území ČR využito technologie dřevo-betonu pro nosnou konstrukci, kdy stávající železobetonová byla odstraněna a nahrazena novou spřaženou dřevobetonovou konstrukcí složenou z 57 nosníků ze smrkového dřeva ošetřených hloubkovou impregnací. Pro zvýšení příčné tuhosti je dřevěná část nosné konstrukce předepnuta nerezovými táhly, které je možné v průběhu provozu měnit a upravovat vnesené předpínací síly. Přímo pojížděná betonová deska plní nosnou funkci a zároveň tvoří vozovku.

Celkové náklady stavby činí 4 580 818 korun vč. DPH. Podíl finanční spoluúčasti SFDI je 75 procent, tedy 3 384 281 korun vč. DPH. Rozdíl je hrazen z investičního fondu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Do provozu bude most uveden ještě v listopadu 2019.

O dokumentaci výstavby této unikátní stavby projevila zájem i Česká televize (ZDE a ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…