Sviták (SLK): Na zimní údržbu má kraj připraveny desítky milionů

09.10.2020 6:34

Krajští radní schválili na svém úterním zasedání plán zimní údržby komunikací ve vlastnictví Libereckého kraje. Prostřednictvím společnosti Silnice LK a.s. kraj zajistí údržbu na 2.064 kilometrech silnic II. a III. třídy. Počítá se s náklady v řádech desítek milionů.

Sviták (SLK): Na zimní údržbu má kraj připraveny desítky milionů
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Chemicky bude ošetřených celkem 821,5 kilometru silnic. Pískem se bude sypat na téměř 1.211 kilometrech a pluhovat na úsecích v délce 61,6 kilometru. „Rada Libereckého kraje již v září letošního roku schválila nařízení kraje, kterým se stanovují úseky silnic, na nichž se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje zimní údržba. Celková délka těchto úseků je 60 kilometrů,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Oproti předcházejícím rokům budou cestáři nově udržovat úsek silnice číslo III/2608 od křižovatky se silnicí I/15 do obce Blíževedly. Kvůli změně otáčení vozidel zimní údržby se také mění délka neudržovaných úseků silnice III/25936 Dubá v místní části Nedvězí, silnice III/27323 Blatce v místní části Houska a silnice III/2718 Rynoltice v Polesí.

Liberecký kraj má ve schváleném rozpočtu kraje na zajištění zimní údržby na období říjen–prosinec částku 45 milionů korun. V odsouhlaseném rozpočtovém výhledu na rok 2021 je pak částka 135 milionů korun.

„Od roku 2008 jsou průměrné náklady na zimní údržbu silnic ve vlastnictví kraje za zimní období vyčísleny na 117 milionů korun. Během zimy 2019/2020 byly druhé nejnižší – 86,6 milionu. Nejdražším zimním obdobím byl přelom let 2012 a 2013, kdy se náklady na zimní údržbu vyšplhaly na 153,5 milionu korun,“ prozradil Sviták. 

Stejně jako v minulých letech i letos bude na vybraných úsecích horských silnic umístěna dopravní značka upozorňující na povinnost použít zimní pneumatiky. „Seznam úseků zůstává totožný jako v předcházejících obdobích,“ uzavřel Sviták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi