Svoboda (KDU-ČSL): EU směřuje ke zrušení střídání času v roce 2021

06.03.2019 8:39

Výbor Evropského parlamentu pro dopravu dnes schválil návrh směrnice, podle které by v Evropské unii skončila praxe střídání času a to již od roku 2021.

Svoboda (KDU-ČSL): EU směřuje ke zrušení střídání času v roce 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Členské státy by pak měly rozhodnout, zda se přikloní k zimnímu nebo letnímu času. Snaha skončit se střídáním času je iniciativou skupiny 70 europoslanců, v jejímž čele stojí od samého počátku Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který předsedá právnímu výboru EP.

“Jde o vyvrcholení dlouhodobé snahy zrušit praxi střídání času. To nejenže nevedlo k potřebnýmfinančním úsporám, ale přivodilo i další problémy - od vážných zdravotních důsledků na část populace, až po dopady na dopravu, zemědělství a oběh na vnitřním trhu. Občané dali jasně najevo, že si střídání času nepřejí,” říká Pavel Svoboda, který působí ve výboru pro dopravu.

Změna střídání času je téma, které v celé Evropě vzbuzuje velký ohlas. V online dotazníku Evropské komise hlasovalo více než 4,6 Evropanů a z nich se více než 80% vyjádřilo ve prospěch zrušení střídání času. Veřejná konzultace přitom trvala pouhých 8 týdnů, místo obvyklých dvanácti. Množství lidí, kteří se veřejné konzultace zúčastnili, nemá obdoby.

Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat. „Je důležité, aby toto rozhodnutí bylo na členských státech, v souladu s principem subsidiarity. Nicméně, aby se zamezilo nekontrolovanému chaosu, navrhujeme zavedení koordinačního mechanismu, podle kterého státy musí nalézt co nejlepší řešení pro všechny. Každá země spolu s Evropskou komisí jmenuje svého zástupce a všichni společně budou hledat řešení, které bude nejlepší jak pro občany, tak i pro fungování vnitřního trhu,“ doplňuje Pavel Svoboda.

„Diskuse o tom, který stát se bude chtít přiklonit k jakému času, budeme důsledně monitorovat. Evropská komise bude mít navíc pojistku v podobě možnosti odložit konečné rozhodnutí o dvanáct měsíců, a to v případech, kdy by postup členských států měl narušit fungování vnitřního trhu. Jde o strukturovanou dohodu o tom, že se dohodneme, neboť vůli občanů ze všech států Evropy nelze ignorovat“ dodává Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…