Svoboda (KDU-ČSL): Fotografovat si samozřejmě může každý, co chce, ale...

21.06.2015 18:45

Europoslanec Pavel Svoboda ještě jednou shrnuje v tiskové zprávě KDU-ČSL, jak je to se svobodou fotografování památek - téma se tento týden opakovaně objevovalo v médiích v kontroverzních výkladech:

Svoboda (KDU-ČSL): Fotografovat si samozřejmě může každý, co chce, ale...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP, reaguje na nepřesně formulované zprávy, které se šíří v českých elektronických médiích. „Nevěřte všemu, co si přečtete na českém internetu. Nikdo amatérské (nevýdělečné) fotografy žalovat nebude.“

Pavel Svoboda reagoval na obvinění, že zpráva jeho výboru má omezit svobodu  fotografů pořizovat snímky na veřejném prostranství. „Samozřejmě je to úplný nesmysl, kdo by takovou úpravu  navrhoval…“.  Zprávy hovoří i o tom, že bude zakázáno sdílení na facebooku. Stejně jako Pavel Svoboda, i  další členové jeho výboru JURI jsou toho názoru, že umístění amatérských snímků chráněných děl na facebooku nelze považovat za komerční užití, protože zde není profit – je tudíž absurdní, aby byl někdo stíhán.

Pokud jde o úpravu tzv. „svobody panoramatu“, kterou se zabýval Výbor pro právní záležitosti v rámci projednávání zprávy o implementaci směrnice 2001/29, jejíž autorkou je poslankyně Julia Reda zvolená v Německu za Pirátskou stranu, je třeba říci, že Výbor pro právní záležitosti se nyní vyslovil pro svobodu užití fotografií, videí či jiných zobrazení budov či např. soch umístěných ve veřejném prostoru pouze pro nekomerční užití.

Česká republika, dle Wikimedia, patří nyní, spolu s dalšími 9 státy EU, k zemím, kde je stav svobody panoramatu uspokojivý. „Tato situace je založena současným zněním ustanovení § 33 autorského zákona,“ dodává Pavel Svoboda, který českou právní úpravu hájí a respektuje.

Záměrem Pavla Svobody rozhodně není a nebude omezit svobodu panoramatu. Pavel Svoboda naopak upozornil na tuto problematiku uspořádáním odborného semináře na půdě Evropského parlamentu. Tento seminář byl pořádán společně s Wikimedií, která naopak ocenila zájem Pavla Svobody o toto téma a jeho ochotu přenést diskusi na toto téma na půdu Evropského parlamentu.

Včera odhlasované znění ani konečné znění, které bude odhlasováno v červenci na plénu Evropského parlamentu, nezmění nic na současné české úpravě.

„Je to jednoduché. Když jste turista a vyfotíte si Tančící dům nebo nějakou moderní autorsky chráněnou stavbu, popřípadě jí nasdílíte na facebooku, nic z toho pro vás neplyne. Když jste profesionál a začnete před Tančícím domem nebo v trafikách  prodávat své pohlednice se snímkem domu, měl byste požádat autora stavby o souhlas či dohodu. Celé je to mnoho povyku pro nic. Je velký rozdíl mezi komerčním a nekomerčním užitím, to je snad jasné každému,“ uzavírá Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.