Svoboda (ODS): Máme řadu pacientů, kteří jsou nejdřív negativní a pak pozitivní. Není chyba v testech?

09.07.2020 13:20

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 7. 2020 ke kontrole plnění usnesení Poslanecké sněmovny k vyhodnocení průběhu první vlny pandemie koronaviru a opatření k prevenci druhé vlny a informacím vlády o aktuálním výskytu COVID v lokálních ohniscích, zejména v Moravskoslezském kraji

Svoboda (ODS): Máme řadu pacientů, kteří jsou nejdřív negativní a pak pozitivní. Není chyba v testech?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte, abych řekl věc, kterou myslím vnímám jako principiální. My tady zase řešíme něco, co vlastně řešíme špatně. Hovoříme o tom, co se nedělá nebo co se neudělalo. Nehovoříme o tom, že ten plán, jak se má zacházet, když vznikne nějaké lokální ložisko, měl být hotov dopředu. My jsme o tom mluvili, že musí být naprosto jasné kroky, které se mají dělat. A já dneska vidím, že ty kroky tedy řešíme až v okamžiku, kdy to vzniklo. To si myslím, že je zásadní chyba vlády a zásadní chyba ministerstva, že v této fázi tady není někdo, kdo by nám říkal, dělají se ty a ty kroky podle plánu, který je, mají takový a takový časový faktor a jejich výstupy jsou jasné.

Také nám nikdo neříká, jaké testy se používají, což je velmi zásadní věc, protože se dozvídáme, že máme řadu pacientů, kteří jsou primárně negativní a pak jsou pozitivní. Jistě, mohli se nakazit mezitím. Není to chyba v používání typu testů? To je otevřená otázka.

Samozřejmě, že mě zajímá ta zásadní věc, že pořád je ta situace vlastně relativně lehká. Ti pacienti mají lehký průběh. To ale nemusí vydržet dlouho, to se může změnit. Nikdo to neví, pane kolego. Nikdo to neví a chřipka to dělá. To, co je zásadní, že tu informaci o tom, jestli je někdo pozitivní, nebo negativní, dostávají všichni pozdě. Jak funguje chytrá karanténa, když se vlastně výsledek toho testování dozvíte za pět dnů, za sedm dnů, za deset dnů. K čemu to je? To je nenachystané. To je nenachystané, protože ta odpověď na to musí být relativně velmi rychle, ale musí být taková, že se na ni můžeme spoléhat, (Mpř. Filip: Pane poslanče, také vám skončil čas k faktické poznámce.) to znamená, že je použit dobrý test.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…