Svoboda (ODS): Vláda neobratně řeší problém, který sama způsobila

07.11.2018 16:40

Novela zákona o nemocenském pojištění, která zavádí v tzv. civilní sféře povinnost ošetřujících lékařů zasílat hlášení o vzniku nebo skončení dočasné pracovní neschopnosti výlučně elektronickou formou, reaguje na zrušení karenční doby, je evidentně šitá horkou jehlou.

Svoboda (ODS): Vláda neobratně řeší problém, který sama způsobila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Obávám se, že i kvůli tomu mnoho dobrého nepřinese. Sami navrhovatelé se v důvodové zprávě opírají o fakt, že se zrušením karenční doby je pravděpodobný nárůst počtu krátkodobých pracovních neschopností. To je ovšem věc, na kterou jsme upozorňovali po celou dobu projednávání příslušného zákona ve Sněmovně. Vládní poslanci přitom opakovali, že nic podobného nehrozí. U navrhované novely navíc v podstatě nedošlo k řádnému vypořádání připomínek dotčených subjektů, ať už jde o lékařskou a stomatologickou komoru nebo Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

ODS elektronizaci veřejné správy vždy podporovala. Musíme ale dbát především na to, aby byly přijímány zákony, které jsou kvalitní a které prošly řádným legislativním procesem. Obzvlášť, pokud takové zákony pracují s osobními daty občanů ČR.

Bohuslav Svoboda
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …