Svobodní: Členové republikového předsednictva hlas Zemanovi nedají

26.01.2018 6:30

S blížícím se druhým kolem prezidentských voleb provedlo Republikové předsednictvo Svobodných jakousi inventuru postojů a chování současného prezidenta Miloše Zemana.

Svobodní: Členové republikového předsednictva hlas Zemanovi nedají
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Prezident neobstál a zde najdete několik důvodů, proč.

Pravdomluvnost

Miloš Zeman otevřeně několikrát lhal. V kauze Ferdinand Peroutka prohrál i soud. Jeho „nekampaň“ je navíc převážně založena na velmi zkresleném obvinění, že Drahoš je vítač ilegálních migrantů. V drsnější verzi pak prý podporuje islamizaci země. Pokud takto vyhraje, ukáže ostatním, že lhát a hrubě manipulovat je správně. Nechceme, aby další kandidáti tuto taktiku zkoušeli také.

Morální odpovědnost

Pro Svobodné představuje funkce prezidenta nejenom výkon ústavních pravomocí, z nichž za nejzásadnější považujeme obranu státu, osoba prezidenta by měla být také do značné míry morální autoritou. S politováním musíme konstatovat, že způsob výkonu funkce Milošem Zemanem se s tímto pojetím dostával vícekrát do rozporu.

Slušnost

K morální autoritě nevyhnutelně patří slušnost a důstojnost. Miloš Zeman mnohokrát prokázal pravý opak. S oblibou vystupuje vulgárně a používá hrubé výrazy s cílem šokovat. Ze svých chyb a neřestí se snaží dělat ctnost. Zcela zbytečně tím znevažuje úřad hlavy státu i sebe samotného. Není vzorem vhodným k následování, ani osobou, která by nás měla reprezentovat.

Výběr spolupracovníků

Naše země se za funkční období prezidenta Zemana přiblížila totalitním režimům, kde o vládě, zákonech a životě nás občanů rozhodují nikoli svobodné volby, ale vlastní zájem prominentů nastoleného režimu. V okolí prezidenta se za posledních pět let vyrojilo několik velice kontroverzních osob. Tito lidé se pohybují dokonce v samotném týmu obklopujícím prezidenta republiky a jsou jeho tzv. pravou rukou. Tento stav je nepřípustný.

Role v ústavním systému

Moci v právním státě mají být vždy v rovnováze. Prezident Zeman (stejně jako premiér Babiš) zkouší, co vše si ve své pozici může dovolit, a tím posouvá hranice. Připomeňme, že jmenoval vládu lidí, kteří neprošli volbami, a tuto vládu nechal bez důvěry půl roku vládnout. Malými krůčky tak dochází k vychylování rovnováhy ve prospěch výkonné moci. Za to nese zodpovědnost současný prezident, současný premiér i přímá volba prezidenta. Chceme prezidenta, který ctí rovnováhu moci i ústavní zvyklosti.

V nadcházejícím druhém kole neexistuje pro Svobodné ideální volba, existuje však možnost volit s nadějí, že se nepřijatelný stav změní. Členové Republikového předsednictva Tomáš Pajonk, Jiří Payne, Alois Sečkár, Radim Smetka a Jiří Zapletal vědí před volbou s jistotou jedno: hlas ani jednoho z nich Miloš Zeman nezíská.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …