Svobodní: Demokracie nemůže být založena na vládě kariérních byrokratů

21.01.2014 16:22

Stanovisko Svobodných k zákonu o státní službě.

Svobodní: Demokracie nemůže být založena na vládě kariérních byrokratů
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Demokracie je založena na vládě volených zástupců občanů, ne na vládě kariérních byrokratů. Proto Svobodní nesouhlasí s návrhy novely zákona o státní službě.

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR bude na schůzi od 21. ledna 2014 probíhat projednávání novely zákona o státní službě. Novely jsou přitom  na stole dvě: poslanecká (z dílny ČSSD) a vládní (z dílny Rusnokova kabinetu).

Domníváme se, že obě tyto novely povedou ke zhoršení současného stavu státní správy, jejího výhledu a k zavedení občany nevolené a de facto samostatné moci pro výkon  zákonných pravomocí nad občany a jejich majetkem.

Jsme přesvědčeni, že úprava zákona o státní službě by se od původního znění i obou navrhovaných bodech měla lišit alespoň v těchto bodech:

1. Služební samospráva by měla i nadále podléhat voleným politickým  zástupcům občanů ČR, tedy vládě, resp. jejím členům. Současné znění i  návrhy vyvazují vládu z politické odpovědnosti za činnost orgánů státní správy.
 

2. Státní zaměstnanci by neměli mít téměř jistotu zaměstnání, aniž by se výrazně zlepšovali, tj. úspěšně usilovali o kariérní postup. I státní  správa by se měla podílet na trhu práce.
 

3. Představení státní zaměstnanci (tj. ti ve vedoucích funkcích) by měli pravidelně střídat svá umístění, aby nedocházelo k vytváření a udržování klientelistických vazeb.
 

4. Základní parametry systemizace státní správy by neměla určovat samotná státní správa, ale volený orgán - buď Parlament ČR nebo Vláda ČR.

Jsme přesvědčeni, že novelizace služebního zákona a jeho aktivace vyústí  jen ke skrytí problémů s ekonomickou neefektivitou státní správy, s nedostatkem odbornosti i korupcí.

Do budoucna značně ztíží zeštíhlování  státní zprávy, navíc nejspíš vyústí v interní boje mezi vedením státu (vláda) a vedením státní správy. Nedávná a doposud neskončená epizoda s odvoláváním a jmenováním policejního prezidenta může být jen slabou  ukázkou toho, co nás čeká se služebním zákonem.

Skutečnost, že by služební zákon měl umožnit obsazení vládní funkce člověkem nesplňujícím požadavky tzv. "velkého lustračního zákona", jen  dokresluje účelovost takto překotného legislativního procesu.
 

Za Republikové předsednictvo Svobodných
Karel Zvára, místopředseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.