Svobodní: Jsme razantně proti vyvlastňování majetku

20.10.2014 7:25

Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Simona Hornochová představili návrh zákona, který umožní vyvlastňování majetku formou speciálního penále až ve výši 100 %.

Svobodní: Jsme razantně proti vyvlastňování majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Na zabavování majetku nově nebude nutné jednoznačné prokázání viny a pravomocný verdikt soudu, ale bude stačit pouhé podezření finančního úřadu. Důkazy o tom, že jde o nelegálně nabytý majetek, nebude muset dokládat stát u soudu, ale naopak občan finančnímu úřadu. Podle náměstkyně Hornochové se to bude týkat i majetku, který občané dostali v minulosti od svých rodičů a prarodičů.

Svobodní z principu odmítají, aby bylo důkazní břemeno přenášeno na občany. Důkazy má vždy předkládat ten, kdo nařkne z viny, tedy v tomto případě stát. Posouzení legality nabytého majetku musí vždy provádět nezávislá soudní moc, nikoliv úřad výkonné moci. Kdyby ministru Babišovi šlo o zabavování skutečně nelegálně nabytého majetku, pracoval by na zrychlení práce soudů. Takovýto zákon však nemá za cíl dosáhnout spravedlnosti, ale jen a pouze naplnit děravou státní kasu, neboť umožní zabavovat majetek i těm lidem, které soud očistil.

Svobodní zároveň trvají na tom, aby stát důsledně hledal ten majetek, který někomu chybí a u kterého tedy existují zcela jasné důkazy o krádeži, bez ohledu na to, zda jde o majetek přesahující 10 milionů korun, či třeba jen 10 tisíc korun.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.