Svobodní: K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali

04.12.2022 9:41 | Tisková zpráva

Svobodní podporují Číňany v boji proti bezpráví.

Svobodní: K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Svobodní za jednu z nejcennějších hodnot považují svobodu jednotlivce. Základem politického systému je pro nás možnost svobody projevu (včetně veřejných shromáždění), aby se následně mohla odehrávat svobodná politická soutěž a občanům nemohla být byť formálně demokratickými postupy upírána občanská práva. Tuto možnost svobody projevu se nyní snaží násilníci ve službách Čínské vlády upřít a počínání covidofašistických úředníků končí často zcela tragicky jako ve městě Urumqi.

Záběry a svědectví o brutálním zacházení nejen s protirežimními demonstranty, ale i se zcela náhodnými kolemjdoucími, nelze přejít bez povšimnutí. Jedná se o čiré zlo neslučitelné s právním státem, které je třeba jasně pojmenovat a odsoudit. Relativizovat a bagatelizovat tyto zásahy, nebo pro ně dokonce hledat pochopení, není na místě.

Je dobře, že se alespoň někteří představitelé naší politické reprezentace vyjadřují v podobném duchu, přesto považujeme za varující, jak málo se v posledních měsících naši představitelé k podobným zákrokům vyjadřují.

S ohledem na naši vlastní historickou zkušenost by to ani nemělo být jinak. Považujeme za krajně nešťastné, pokud u někoho obava z vlivu bývalého východního bloku (spojování ruských trollů s proticoviovými demonstracemi) převažuje natolik, že dá přednost podpoře očividně nesvobodného režimu a není schopen chování v Číně odsoudit.

K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali. Nemůžeme však nepravosti světa napravovat silou a svou svobodu si v první řadě musí občané ve svých zemích vybojovat sami bez intervence jiné cizí státní moci. Proto přejeme občanům Číny, aby se úspěšně zbavili tyranie a začali psát novou kapitolu svých dějin, která jim přinese lepší a svobodnější budoucnost.

Nemůžeme a nesmíme však mlčet, když nějaký národ bojuje za svou budoucnost neboť doufáme, že se násilí represivních složek vůči občanům projevujícím odlišný názor nestane praxí i u nás, jako to například nedávno na vlastní kůži pocítili Bělorusové nebo Katalánci demonstrující za samostatnost svého regionu.

Primárně nám jde o svobodu a občanská práva lidí na území České republiky, pokud ovšem nebudeme schopni odsoudit nesvobodu a tyranii v okolních zemích, může se snadno stát, že tyto praktiky budou vnuceny i našim občanům jako nový normál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…