Svobodní: Připravme se na odchod Británie z EU

20.02.2016 19:10

Británie nic nezískala. Ani Česká republika nic nezískala. Připravme se na odchod Británie z EU.

Svobodní: Připravme se na odchod Británie z EU
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Lídři zemí EU na únorovém summitu uzavřeli dohodu týkající se postavení Velké Británie v EU. Británie nezískala nic konkrétního a premiér Sobotka selhal při prosazení zájmů České republiky.

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach k tomu říká: „Výsledkem dlouhého nočního jednání je jedno velké nic. Premiéři se domluvili, že smlouvy o EU se nyní měnit nebudou. Do příští změny smlouvy slibují zahrnout ujištění pro Velkou Británii, že není vázána závazkem k další politické integraci Evropské unie, a že zahrnou omezení pro volný pohyb osob pro případné nové členské země. Nedovedu si představit, že by Britové v referendu souhlasili s dalším členstvím, když premiér Cameron nepřiváží žádný výsledek.“

Pokud jde o požadavky Británie na omezení sociálních dávek, získala Británie jen „ujištění“, že bude moci požádat Radu, aby směla (Británie) omezit sociální dávky a že Komise předloží návrh směrnice, podle které budou moci členské státy omezit dětské přídavky posílané do zahraničí.

Ve věci eura opakuje Evropská rada jen ujištění, že zatímco Velká Británie nemá povinnost euro zavést, o zavedení eura u ostatních rozhoduje Rada. „Premiér Sobotka nebyl schopen prosadit do odstavce o euru ani respekt k tomu, že také Česká republika si o euru chce rozhodnout sama. Sobotka zcela selhal a jako slabý premiér nebyl schopen využít situace k získání jakýchkoliv výhod pro Českou republiku. Místo zájmů našich občanů ve skutečnosti hájil zájmy Camerona,“ dodává k výsledkům summitu místopředseda Svobodných František Matějka.

Česká republika by se měla začít připravovat na odchod Velké Británie z EU a vláda by měla dotáhnout svůj slib o obecném referendu, aby se referendum o setrvání či odchodu z EU mohlo konat i v České republice.

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.