Svobodní: S námi na daních ušetříte

03.04.2018 15:53

Přelom března a dubna. Okamžik stresu pro řadu lidí – vyplnil jsem daňové přiznání správně, nedostanu pokutu, stihnu všechno? Svobodní nabízejí antistresový balíček. Nízké daně a jednoduché daňové přiznání.

Svobodní: S námi na daních ušetříte
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Ušetříte na daních 1000 Kč měsíčně

O 1000 korun měsíčně zvýšíme slevu na poplatníka daně z příjmu (z 2070 na 3070 Kč měsíčně). Sloučíme odvody na sociální zabezpečení a daň z příjmu fyzických osob, aby každý poplatník na zvýšenou slevu dosáhl. Sjednocení obou plateb navíc ušetří zbytečné papírování.

Jen jedna sazba DPH na 14 %

Jedna sazba DPH je lepší než tři. Proto chceme snížit a sjednotit DPH na úrovni 14 %. Zároveň navrhujeme zjednodušení výběru této daně. Není možné, aby poctivá firma doplácela na činnost podvodníků využívajících skuliny v tomto složitém systému. Jediným řešením karuselových podvodů je odstranění zneužitelných výjimek, ne kontrolní hlášení a zaklekávání.

Nebudete platit další daň při koupi či prodeji nemovitosti

Navrhujeme kompletní zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, která činí 4 % z hodnoty koupené nemovitosti. Díky tomu se bydlení ve vlastním domě či bytě stane dostupnějším a stěhování za lepším životem se zlevní.

Konec zbytečných daní

Prosazujeme zrušení daní, které se vzhledem k administrativním nákladům nevyplatí vybírat. Mezi tyto daně patří daň silniční, daň z plynu, daň z elektřiny a daň z uhlí.

Firemní daně podáte klidně i bez účetního

Líbí se nám nápad pocházející z Estonska: pokud živnostníka či firmu nebaví podávat daňová přiznání, poskytne finančnímu úřadu přístup ke svému bankovnímu účtu. Na základě peněžních toků pak úřad automaticky vyměří daň, jejíž výši poté plátce jednoduše odsouhlasí, nebo zpochybní. Zapojeným subjektům to přinese nemalé úspory za administrativu — nebudou muset nic složitě počítat ani vyplňovat.

Už žádné trápení s EET

Navrhujeme zrušení elektronické evidence tržeb. Jde o nástroj, kterým se výběr daní znatelně nezvýšil, naopak se zvýšila administrativní zátěž podnikatelů. EET pomohla některým velkým firmám likvidovat konkurenci v podobě malých podnikatelů a živnostníků. Povinné zavedení EET vychází z principu, že každý živnostník je zločinec a je třeba ho 24 hodin denně kontrolovat.

Daňové přiznání vyplníte za méně než 10 minut

Současná podoba přiznání k dani z příjmu fyzických osob (známého jako „růžový formulář“) je pro většinu lidí nesrozumitelná. Podporujeme iniciativu studentů Masarykovy univerzity za jeho zjednodušení a zlidštění, aby formulář zvládl každý vyplnit za méně než 10 minut a nemusel si na takovou banalitu najímat daňového poradce či účetního.

Výběr daní by měl být co nejpřívětivější. Celý proces musí být snadno pochopitelný a musí dávat smysl nejen úředníkům, ale i široké veřejnosti. Velice nás mrzí, když vidíme, jak dochází k plýtvání časem občanů. Úřady nesmí po daňových poplatnících vyžadovat informace, které již mají k dispozici, nebo které mohou získat z databáze jiného úřadu.

Kde na to vezmeme?

Naše návrhy nízkých daní neznamenají rušení nemocnic nebo snižování důchodů. Máme připravený seznam zbytečných dotací, postradatelných úřadů a nespravedlivých podpor, které chceme zrušit. Díky tomu daně snížíme bez zadlužování. Z širší palety návrhů úspor můžete vybírat v naší kalkulačce státního rozpočtu: www.svobodni.cz/kalkulacka-statniho-rozpoctu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …