Svobodní zahájili kontaktní kampaň, rozdají půl milionu novin

11.05.2019 15:10

Koalice Svobodní, Liberland a Radostné Česko – Odejdeme bez placení zahájila v pondělí 6. května kontaktní kampaň. Několik desítek dvou až tříčlenných týmů rozdá až do voleb po celém Česku na půl milionu kusů volebních novin.

Svobodní zahájili kontaktní kampaň, rozdají půl milionu novin
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

„Podařilo se nám aktivizovat zhruba několik set dobrovolníků po celé republice. Jsem moc rád, že naši podporovatelé umějí přidat ruku k dílu a za to jim patří velký dík,“ říká lídr kandidátky Vít Jedlička.

Kontaktní týmy v ulicích, lídři letadlem do všech krajských měst

Koaliční volební noviny obsahují vše podstatné, s čím jdou Svobodní, Liberland a Radostné Česko do voleb. Shrnují základní programové teze, vysvětlují 5 základních reformních bodů, které chce koalice v EU prosadit, ale také popisují příběhy klíčových kandidátů a s nadsázkou a úsměvem testují znalosti voličů o EU. „Kdo si těch osm stran A3 přečte, bude mít jasno v tom, jakým způsobem chceme Unii reformovat a co uděláme, když se to nepodaří. Já je přečetl za 20 minut. Rozhodně nenudí,“ popisuje volební noviny dvojka kandidátky a předseda Svobodných Tomáš Pajonk. Dobrovolníci, kteří budou materiály rozdávat, jsou především členové Svobodných, jejich kamarádi a podporovatelé. V plánu je, že se kontaktní týmy alespoň jednou objeví v ulicích všech okresních měst a opakovaně v těch krajských. Kalendář kontaktní kampaně obsahuje více než stovku míst. Mimo dobrovolníků v ulicích se voliči po celé zemi potkají i s první trojkou kandidátky. Kvůli úspoře času budou lídři přesouvat letadlem Cirrus z volebního klipu pilotovaným trojkou kandidátky a předsedou Radostného Česka Boleslavem Buzkem. „Máme v plánu obletět podstatnou část krajských měst. Už se na to moc těším,“ říká Boleslav Buzek.

Návrat před Lisabon

Základním cílem koalice Svobodných, Liberlandu a Radostného Česka je zeštíhlení EU na úroveň zóny volného obchodu, pohybu pracovních sil a pohybu osob. „Tento požadavek není v rámci Evropy ojedinělý. Jsme přesvědčeni, že umíme sehnat dostatečnou podporu minimálně pro to, aby se tato diskuse v rámci Evropského parlamentu zahájila,“ říká dvojka kandidátky a předseda Svobodných Tomáš Pajonk. V případě úspěchu hodlají kandidáti koalice prosadit pět základních požadavků, bez nichž nedává členství v EU smysl. Je to:

  • zrušení povinnosti přijmout euro
  • zastavení centralizace imigrační a azylové imigrační politiky
  • zásadní snížení množství byrokracie
  • vrácení členským zemím právo veta v klíčových otázkách integrace
  • změnu hlasovacího řádu pléna europarlamentu

Kandidující koalice upozorňuje také na ekonomickou nevýhodnost českého členství v EU. Až do roku 2024 je Česko především příjemce evropských peněz. Od roku 2024 se stane čistým plátcem. „Takto vypadá naše bilance pozitivní. Proč ale pravdivě nezapočítáváme i ztráty pro české firmy způsobené regulacemi EU? Podle propočtu Evropské komise stojí ročně regulace 4 % HDP. To je za dobu našeho členství v EU astronomických 2456 miliard korun, tedy 3x více, než kolik nám z EU na projekty přiteklo,“ počítává ekonomická pasiva a aktiva našeho členství v EU lídr Vít Jedlička.  Pokud se EU nebude ochotná radikálně reformovat, je variantou české budoucnosti v Evropě stát se po vzoru Norska nebo Islandu členem Evropské sdružení volného obchodu EFTA. „Evropa je nejlepší místo k životu, ale bez diktátu EU. Je potřeba přestat strašit mýty, že pro Česko neexistuje jiná cesta. Nadále bychom v této variantě mohli v Evropě volně cestovat, pracovat i studovat a české zboží by se mohlo dále bez celních překážek prodávat v EU díky existenci Evropského hospodářského prostoru (EHP). Část škodlivých regulací bychom mohli eliminovat a v dalším kole uspořádat vztahy s EU podobně jako třeba Švýcarsko,“ vysvětluje předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Svobodní v minulých evropských volbách získali 5,24 % hlasů, což představovalo 79.540 hlasů a získali křeslo jednoho europoslance. V europarlamentu je reprezentoval původní předseda Petr Mach, kterého v roce 2017 nahradil Jiří Payne.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…