TOP 09: Privatizace obecního bytového fondu v Brně

08.02.2015 15:47

Na posledním zasedání Zastupitelstva města Brna v prosinci loňského roku zazněla nečekaně informace o pozastavení privatizace bytů a domů včetně privatizace v procesu.

TOP 09: Privatizace obecního bytového fondu v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

V polovině ledna na náš klub v ZMB došel od odpovědné náměstkyně požadavek, abychom se vyjádřili k současným pravidlům privatizace. Tento popsaný postup bohužel dokládá, že se nejdříve udělá rozhodnutí, avšak není známo, jak dál. O nějaké jasné představě o bytové politice nemluvě. 

Stanovisko k privatizaci obecního bytového fondu

POPIS PROBLEMATIKY

Na posledním jednání Zastupitelstva města Brna v pátek 19. prosince 2014 zazněly neočekávaně  informace o zastavení procesu privatizace, včetně těch „rozběhlých“ s tím, že je nutno provést revizi stávajících pravidel. Rada toto potvrdila na svém jednání v úterý 13. ledna 2015. Vytvořila pracovní skupinu pro posouzení privatizace bytových domů, ve které není žádný zástupce opozice. Současně bylo zadáno vypracování právního stanoviska pražskou advokátní kanceláří. Ve středu 14. ledna 2015 obdrželi předsedové politických klubů  v ZMB žádost o zaslání stanoviska k privatizaci obecního bytového fondu do konce ledna 2015. Tento požadavek byl projednáván Komisí majetkovou RMB a také Komisí bytovou RMB, na kterých usnesení nebylo přijato.

PŘÍPOMÍNKY

1) Očekávali jsme představení nové koncepce privatizace obecního bytového fondu, ke které by se náš klub vyjádřil a případně  předložil návrhy na úpravu  či doplnění, tedy obdobně, jak k tomu došlo např. v loňském roce (návrh ing. O. Pospíšila).

2) Dovolujeme si požádat o informace o aktuálním stavu bytového a nebytového fondu včetně  informací o jednotlivých fázích procesu privatizace tak, aby bylo možné posoudit případné dopady, a to i po stránce ekonomické.

3) Dovolujeme si dále požádat o stanovisko právní kanceláře k problematice privatizace bytového fondu.

4) Jsme připravení spolupracovat při řešení dané problematiky, a proto si dovolujeme požádat o zapojení našich zástupců do pracovní skupiny.

5) Předpokládáme, že budeme aktuálně informováni o vývoji řešení dané problematiky.

NÁVRHY

1) Navrhujeme privatizaci všech bytů, pokud o to projeví zájem jejich současní nájemci, a to buď  po domech či po bytových jednotkách.

2) Při stanovení kupní ceny doporučujeme vycházet z ceny obvyklé s poskytnutím slevy vázané na délku nájemního vztahu.
  
3) Od kupní ceny navrhujeme dále odečíst náklady nájemce, které prokazatelně  vynaložil na úpravy, opravy a rekonstrukce jednotky, a to po odečtení případně  poskytnuté slevy na nájemném.

4) Navrhujeme zrušení ostatních slev, které jsou poskytovány dle současně platných pravidel.

5) Navrhujeme privatizaci i v případě, kdy o ni nepožádá nadpoloviční většina nájemníků  v bytových domech.

6) Navrhujeme zrušit navyšování kupní ceny či odmítnout privatizaci v případě tzv. atraktivních nemovitostí; tuto atraktivitu nelze korektně, objektivně a seriózně stanovit.

7) Navrhujeme stanovení seznamu nemovitostí či oblastí, kde si město hodlá ponechat bytové či nebytové prostory a to jak z ekonomického, tak společenského hlediska.

ZÁVĚR

Privatizace obecního bytového fondu je pouze částí daleko širší problematiky. Navrhujeme aktualizaci strategie v oblasti bytové a majetkové včetně koncepce jejich dalšího rozvoje. Zástupci TOP 09 jsou připraveni se aktivně zapojit do realizace aktualizace koncepce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…