TOP 09: Rodiny budou mít možnost vzdělávat děti doma i na druhém stupni

11.03.2016 6:27

Poslanci TOP 09 prosadili do nového školského zákona možnost domácího vzdělávání i pro žáky na druhém stupni základní školy. Kromě toho uspěl i návrh na posílení žákovských samospráv.

TOP 09: Rodiny budou mít možnost vzdělávat děti doma i na druhém stupni
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Naopak změny, které by odrážely nové podmínky měnící se evropské společnosti a zaručily předávání evropské kultury ve školách, koalice odmítla podpořit.

Do školského zákona poslanci TOP 09 prosadili možnost individuálně vzdělávat děti na druhém stupni. „Tento návrh byl pro nás výraz hluboké jistoty, že rodiče jsou ti, kteří mají rozhodovat o formě vzdělávání svých dětí,“ řekla poslankyně a expertka TOP 09 na školství Anna Putnová.

Ve školském zákoně se nově díky návrhu poslanců klubu TOP 09 a Starostové posílí role žákovských a studentských samospráv. Žákovské a studentské parlamenty by zanedlouho měly mít možnost se s podněty obracet nejen na ředitele školy, ale také na školskou radu. „Je velmi potřebné, aby žáci i studenti považovali školu, na kterou chodí, skutečně za svou. Jinak u nich může převládnout lhostejnost, otrávenost a agresivita. Náš návrh byl prvním krokem k novému pojetí školské rady a příležitost k dobré spolupráci rodičů, učitelů a zřizovatele, kterou jsme dosud většinou nevyužívali,“ míní poslankyně Nina Nováková.

Koaliční poslanci naopak odmítli na návrh poslanců TOP 09 přidat mezi obecné vzdělávací cíle osvojení evropských kulturních hodnot a tradic. „Díky poslancům ANO a ČSSD se dostáváme na nebezpečnou cestu. Hrozí, že u nás budou moci vznikat školy, které budou stavět svoji výuku na jiných hodnotách,“ kritizuje poslankyně Nina Nováková (TOP 09). „Jsme přesvědčeni, že na našich školách by se měly předávat evropské hodnoty a tradice. Některé země se pokusily ve jménu multikulturalismu vytvořit kulturu bez identity a Evropa tak ztrácí svou tvář. Škola je místo, kde se tvoří budoucí osud naší země. S poznatky vědy musíme děti vybavit do života také jistotou, že někam patří,“ dodala.

Ve školském zákoně se neobjeví apel na plnění občanských povinností a návrh uzákonit lepší podmínky pro děti, které se učí česky v zahraničí – tzv. české školy bez hranic. „Jsou to děti ze smíšených rodin a zachovat češství je pro nás morální povinností,“ uvedla místopředsedkyně klubu Anna Putnová.

TOP 09 odmítla hlasovat pro zavedení povinné předškolní výchovy v mateřských školách. "Podporujeme vizi školy, která neupírá právo rodičům rozhodovat o podstatných záležitostech svých dětí, proto nemůžeme souhlasit ani s povinnou docházkou do mateřské školy, ani s určenými obvody školek, kam děti mají patřit. Považujeme však za správné, aby obec pro děti svých obyvatel místa ve školkách připravena měla," uvedla Nina Nováková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…