TOP 09: Stát nesmí nechat podnikatele na holičkách. Odškodňovací zákon to má napravit

15.12.2020 13:59

TOP 09 bude prosazovat projednání odškodňovacího zákona, který napravuje naprosto nedostatečná dosavadní vládní opatření na pomoc ekonomice.

TOP 09: Stát nesmí nechat podnikatele na holičkách. Odškodňovací zákon to má napravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Nejistota, pomalost a byrokratická náročnost jsou největší problémy vládní pomoci v době koronakrize. Podnikatelé mají právem pocit, že je stát nechal na holičkách, a ještě si z nich udělal obětního beránka. Vůle ke zlepšení je ze strany vládní koalice absolutně nulová. I proto jsme už v létě předložili zákon, který by v případně svého schválení kompenzoval podnikatelům alespoň podstatnou část fixních nákladů. Vládní koalice projednání tohoto zákona zdržuje,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Zákon se týká všech podnikatelů, kterým je mimořádnými opatřeními zakázáno nebo omezeno provozování podnikatelské činnosti. Pro podnikatele, kteří musí kvůli mimořádným opatřením zastavit svou činnost, vznikne nárok na poskytnutí státní pomoci ve výši 100 % fixních nákladů. Podnikatelům, jejichž činnost bude vinou těchto opatření omezena, pak zákon přisuzuje nárok na poskytnutí státní pomoci ve výši 50 % fixních nákladů.

„Už potřetí se zavírají gastroprovozovny, hotely, fitness centra i další služby. Ministři se nyní předhánějí ve slibech ohledně kompenzací, dokud ale podnikatelé nebudou mít peníze na svých účtech, výpadek jejich tržeb to neřeší. Vládních slibů se nikdo nenají. Odškodňovací zákon jsme předložili už v létě, abychom byli připraveni na každé další omezení podnikání v řadě sektorů. Zákonem daná povinnost státu kompenzovat postižené podnikatele je jedinou skutečnou zárukou, že pomoc bude realizovaná rychle a cíleně,“upřesňuje předsedkyně TOP 09.

Není možné snižovat příjmy a zvyšovat výdaje

Předsedkyně TOP 09 předkládá pozměňující návrh, který reaguje na předpokládaný propad příjmů státního rozpočtu. Zavádí proto novou položku „prostředky na kompenzaci propadu schválených příjmů“, do které převádí úspory z 64 položek v celkové výši 30 miliard korun. „Není možné snižovat příjmy a zároveň zvyšovat výdaje. Z těchto úspor nesmí být vynechána ani kancelář prezidenta republiky,“ říká Pekarová Adamová. Předsedkyně TOP 09 navrhuje snížit rozpočet kanceláře prezidenta republiky o 18 milion korun a tyto peníze přesunout na podporu živé kultury.

„Státní rozpočet má schválené příjmy, výdaje i saldo. Ty už nelze měnit. Bohužel jediný z těchto ukazatelů, který je pravdivý, je 1 bilion 808 miliard výdajů na potřeby nabobtnalého a neefektivního státu. Oba základní ukazatele jsou zcela nepravdivé. Příjmy budou ve skutečnosti mnohem nižší a saldo mnohem vyšší. Pro nepravdivý rozpočet nebude TOP 09 hlasovat,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 bude také požadovat, aby státní rozpočet zohlednil bezprecedentní situaci, do které se vinou epidemie dostali pracující na dohody o provedení práce a dohody o provedení činnosti. Návrh poslance Dominika Feriho počítá s 800 miliony korun, které by mělo nově vyhrazeno Ministerstvo financí na přípravu programu podpory pro tzv. „dohodáře“, tedy z velké části pro pracující studenty či matky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice