TOP 09: Větší ochrana zvířat z nás dělá civilizovanou zemi

29.03.2018 20:28

Přísnější tresty za týrání zvířat, efektivnější boj proti těmto činům a lepší právní postavení zvířat žádá petice, kterou dnes společně zveřejnili předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, místopředsedkyně neziskové organizace Home4Pets, z.s. Petra Vojtíšková a advokát Robert Plicka.

TOP 09: Větší ochrana zvířat z nás dělá civilizovanou zemi
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Akce navazuje na návrh novely trestního zákoníku, který TOP 09 představila minulý týden ve sněmovně. K petici se lidé mohou připojit na internetu nebo během sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

„Je neudržitelné, aby v České republice lidé, kteří týrají zvířata, odcházeli od soudu pouze s pokutami nebo s podmínečnými tresty. Pokud chceme být opravdu civilizovanou zemí a odpovědnými občany, pak to musíme změnit. Vztah ke zvířatům je součástí naší odpovědnosti,“ říká předseda TOP 09 a jeden z iniciátorů petice Jiří Pospíšil.

Petice žádá kromě zpřísnění trestů také zavedení nového trestného činu provozování „množírny“ zvířat, detailnější odstupňování skutkových podstat trestného činu týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, aby bylo možné častěji v odůvodněných případech uložit nepodmíněný trest odnětí svobody i programy na proškolování soudců a státních zástupců v oblasti trestných činů spáchaných na zvířatech. Chce také změnu zákona na ochranu zvířat a veterinárního zákona tak, aby veterinární správa mohla důkladněji kontrolovat místa s chovem zvířat, aby stát definoval práva a povinnosti chovatelů u zájmových chovů nebo víc zapojil daňovou správu, celníky a živnostenské úřady do řešení případů nelegálního obchodu se zvířaty.

„Nemůžeme dál dovolit, aby někteří lidé vydělávali na utrpení zvířat. Je nutné definovat v zákoně pojem množírna, aby každý chovatel věděl, jaké podmínky musí zvířatům zajistit a stát to měl možnost kontrolovat,“ uvedla Petra Vojtíšková, místopředsedkyně neziskové organizace Home4Pets, z.s. a předsedkyně expertní komise TOP 09 na ochranu zvířat.

„Musím bohužel konstatovat, že dosavadní praxe ukazuje, že potrestat pachatele nepodmíněným trestem za týrání zvířat je téměř nemožné. Proto se domnívám, že je jednoznačně třeba tresty zpřísnit, posílit kompetence orgánů a úřadů v oblasti ochrany zvířat a taktéž vytvořit metodiku pro jejich správné postupy,“ doplnil advokát Robert Plicka.

K petici se lidé mohou připojit už nyní ZDE nebo na petičních místech: Werichova vila (U Sovových mlýnů 501/7, Praha 1), Museum Kampa (U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1), Celostátní kancelář TOP 09 (Újezd 450/40, Praha 1).

Petice za zpřísnění trestů za týrání zvířat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…