TOP 09 míří do vedení kraje. Věnovat se bude zdravotnictví a kultuře

21.11.2020 15:54

Po čtyřech letech v opozici zamířila dnes TOP 09 do vedení krajského úřadu. Na správě Plzeňského kraje se bude podílet společně s ODS, STAN a Piráty a bude mít na starosti především zdravotnictví a kulturu. Hejtmankou se stala Ilona Mauritzová (ODS).

TOP 09 míří do vedení kraje. Věnovat se bude zdravotnictví a kultuře
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

“Jsem rád, že demokratické strany mají v zastupitelstvu většinu a že jsme se dokázali domluvit na široké koalici. Vnímám to jako pozitivní signál i směrem k celostátní politice. Když se demokratické strany dohodnou, tak to jde,” říká krajský předseda TOP 09 Petr Suchý.

TOP 09, která v letošních krajských volbách kandidovala společně s ODS, má v zastupitelstvu dva mandáty. Post zastupitele obhájil primář klatovské nemocnice Richard Pikner a nově byl zastupitelem zvolen výkonný ředitel think-tanku TOPAZ Marek Ženíšek.

TOP 09 bude mít své zastoupení i v Radě Plzeňského kraje. Uvolněným náměstkem hejtmana pro oblast kultury a památkové péče byl na dnešním ustavujícím zastupitelstvu zvolen Marek Ženíšek. „Jasnou prioritou je pro nás aktivní hledání zdrojů ke kofinancování výstavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni v připravené lokalitě U Zvonu. Základem kulturní politiky v Plzeňském kraji musí být nejen podpora krajem zřízených institucí, ale i živé kultury přímo v obcích. Proto budeme vedle činnosti krajských muzeí a galerií jako míst uchovávání, prezentace historické paměti a moderních vzdělávacích institucí, finančně podporovat právě živou kulturu,“ říká.

Místopředseda krajské TOP 09 Richard Pikner bude mít jako nově zvolený uvolněný předseda zdravotního výboru na starosti ve spolupráci s hejtmankou Ilonou Mauritzovou především zlepšení dostupnosti a kvality zdravotní péče v Plzeňském kraji. „Jsme si vědomi, že zdravotnický holding nemůže fungovat jako doposud. Naším cílem je moderní, efektivní, akceschopné a udržitelné zdravotnictví, které bude poskytovat kvalitní služby spokojeným pacientům po celém území našeho kraje a dobře ohodnotí zdravotníky,“ říká primář klatovské nemocnice Richard Pikner. Jako lékař s dlouholetou praxí představuje vize, které by jako předseda výboru rád pomohl prosadit:

- Vytvoření konkrétní dlouhodobé strategie krajského zdravotnictví, pro kterou chceme získat podporu financování od zdravotních pojišťoven
- Sledování kvality, dostupnosti a spokojenosti občanů se zdravotní péčí
- Podpora programů k zajištění a udržení zdravotníků v oblastech, kde jich je nedostatek
- Udržení současného vysokého standardu zdravotnické záchranné služby, protože právě její systém se nyní velmi osvědčil v době pandemie
- Podpora rozvoje digitalizace zdravotnictví v ČR, protože Plzeňský kraj by měl být průkopníkem v podpoře tzv. telemedicíny a sdílení zdravotních informací
- Zdravotnictví, které nebude mít pouze funkci záchytné sítě pro nemocné, ale bude plnit i funkci preventivní a vzdělávací.
- Budeme prosazovat rovnoprávný přístup ke všem lůžkovým zdravotnickým zařízením v kraji bez ohledu na formu vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.