Talíř (KDU-ČSL): Beton místo úrodné půdy? Sklady místo polí?

09.02.2020 12:31

Přesně s tímto problémem bojují představitelé iniciativy Stop průmyslové zóně Švamberk, které jsme s poslancem Janem Bartoškem navštívili přímo v místě plánované výstavby obřích hal, které mají stát na katastrálním území městysu Ševětín nedaleko Českých Budějovic. V čem je problém?

Talíř (KDU-ČSL): Beton místo úrodné půdy? Sklady místo polí?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Pro realizaci stavby je potřeba vyjmout 16 ha úrodné půdy ze zemědělského půdního fondu, přičemž 9,6 ha spadá do II. skupiny bonity. Takové plochy se dle současné legislativy dnes již z půdního fondu standardně nevyjímají, Ministerstvo životního prostředí z nějakého důvodu ale nemá v tomto případě problém.

V místě plánované stavby stál ještě před pár měsíci historicky cenný panský dvůr Švamberk z počátku 17. století, jehož prohlášení za kulturní památku v roce 2015 bylo na poslední chvíli zastaveno ve stejné době, kdy byl náhle vydán demoliční výměr na jeho zbourání. Náhoda? Nemyslím si.

Také opomenutí zákonných "drobností" jako kontaktování archeologů za účelem záchranného výzkumu nebo nahrazení vykácených dřevin také svědčí o úmyslech, které investor C.D.K.K Investment s.r.o. má.

Nejhorší ale je, že obyvatelé Ševětína, z nichž se nemalá část věnuje právě zemědělství, z tohoto projektu nebudou mít nakonec vůbec nic. Ano, městys ovládaný podnikatelskou lobby sice dostane jednorázově zaplaceno za odnětí půdy ze zemědělského fondu, tyto prostředky ale za pár let zmizí a pak už zůstanou jenom haly a přetížená infrastruktura v jejich okolí.

Celý případ je důležitý hlavně v tom, že jde o precedent do budoucnosti. V místě totiž vede dálnice D3 a tlak na podobné projekty v jejím okolí bude stoupat. Ano, rozvíjejme průmysl, ale ne na úkor místních obyvatel a životního prostředí!

Pokud byste chtěli o celé kauze vědět víc, můžete se podívat na tuto reportáž České televize. Jakmile bude v celém případu něco nového, budu vás o tom informovat.

Mgr. František Talíř
historik a moderátor
lídr KDU-ČSL do krajských voleb 2020 v Jihočeském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…