Teleky (KDU-ČSL): Novela reaguje na aktuální problémy na trhu s energiemi

16.11.2022 19:21

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k energetickému zákonu

Teleky (KDU-ČSL): Novela reaguje na aktuální problémy na trhu s energiemi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Lékař Róbert Teleky ze Vsetína

Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

tady v předcházejícím bodu bylo řečeno, že neprobíhala diskuse mezi opozicí a koalicí, Věřím, že v tomto tisku 313 ta diskuse probíhala, jak na hospodářském výboru, tak na podvýboru pro energetiku, a že tento návrh získá širokou podporu. Dovolte krátké shrnutí. Vládou předložený návrh novelizace návrhu energetického a stavebního zákona, který má za cíl podporu výstavby bezemisních zdrojů představuje v kontextu probíhající energetické krize jeden z důležitých kroků na cestě k transformaci energetiky, zajištění energetických potřeb České republiky a ochrany životního prostředí. Reaguje tak na aktuální problémy na trhu s energiemi.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí

Tento krok odstraňuje legislativní bariéry pro rozvoj menších, decentralizovaných, obnovitelných zdrojů energie a je nedílnou součástí postupné proměny energetického zákona a navazuje na jeho dřívější novelizace. Schválením tohoto návrhu pomůže České republice snížit závislost na výrobě energií z fosilních paliv. Přitom právě přebujelá byrokracie a složité administrativní procesy jsou hlavní překážkou pro výstavbu nových bezemisních energetických zdrojů.

Zároveň se touto novelou jasně hlásíme k našim závazkům na snižování emisí CO2 v rámci Evropské unie. Na problematiku obnovitelných zdrojů energie je zároveň důležité nahlížet komplexně a snažit se i vzhledem ke geografické poloze a klimatickým podmínkám v České republice o maximální diverzifikaci. Podpora fotovoltaiky, což je primárním cílem zde projednávané novely je jedním ze směrů, kterým by se měla energetika v České republice ubírat. Dalším je bezpochyby podpora přímé náhrady zemního plynu, a to především biometanu a vodíku.

Pan ministr už řekl ty pozměňovací návrhy. Dovolte, abych vám přečetl usnesení hospodářského výboru z osmnácté schůze ze dne 25. října 2022. K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetických zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 313. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu René Neděli mé zpravodajské zprávy, a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 313, ve znění schválených pozměňovací návrhů. Pozměňovací návrhy jsou technického charakteru a nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.