Telička (ANO): K vládní krizi a údajným nahrávkám A. Babiše

09.05.2017 7:35

Poslední kroky předsedy vlády Bohuslava Sobotky považuji za chaotické a škodlivé pro Českou republiku.

Telička (ANO): K vládní krizi a údajným nahrávkám A. Babiše
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Dramatická změna premiérova názoru na řešení vládní krize nesvědčí o promyšlené strategii a jen prohlubuje nestabilitu, do níž zemi vede. Zdůvodnění jeho rozhodnutí není vhledem k různým kauzám vrcholných představitelů sociální demokracie důvěryhodné a podle mého názoru souvisí především se situací v ČSSD. Politováníhodný je také způsob, jakým se k řešení krize postavil prezident Miloš Zeman, jenž se bohužel nedokázal povznést nad osobní nevraživost vůči premiérovi.

Řadu otázek však vyvolávají i nedávno zveřejněné nahrávky, na nichž Andrej Babiš údajně hovoří s redaktorem Mladé fronty Dnes. Měli bychom se dozvědět, jestli příslušné orgány vyšetřují, kdo a proč nahrával vysokého ústavního činitele ČR a jestli se tyto orgány budou zabývat i znepokojivými informacemi, o nichž se na jedné z nahrávek hovoří. Zároveň bychom ale měli vědět, zda Andrej Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila.

Andrej Babiš se stal politikem mimo jiné kvůli nepřijatelnému stylu vládnutí svých předchůdců a objektivní pozorovatel musí uznat, že hnutí ANO je pro českou politiku nesporným přínosem. Právě proto je ale nutné, aby hnutí a jeho představitelé sami dostáli těm nejvyšším nárokům a očekáváním.

Je proto namístě, aby Andrej Babiš zaujal ke kauze nahrávek jednoznačný postoj. Měl by veřejnosti vysvětlit, zda se nahrané rozhovory uskutečnily či nikoliv, z čí iniciativy k nim došlo, jestli se detailně seznámil s informacemi, o nichž se na nahrávkách mluví a jak s nimi případně naložil. Stejně tak je důležité, aby Andrej Babiš i vedení těchto médií informovali veřejnost, zda docházelo k jejich ovlivňování z politických důvodů.

Tyto otázky bych chtěl s Andrejem Babišem probrat osobně.

Pavel Telička, Expert na EU a snižování administrativní zátěže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…