Telička (Hlas): K předvolební spolupráci středopravicových stran

23.07.2019 12:04

V posledních dnech lídři některých opozičních stran stále častěji hovoří o možné předvolební spolupráci konzervativních a liberálních subjektů pravého středu. Coby předseda hnutí Hlas vnímám tato vyjádření pozitivně a s nadějí. Ostatně Hlas dal již před volbami do Evropského parlamentu jasně najevo, že je připraven na jakákoliv smysluplná jednání o možné spolupráci.

Telička (Hlas): K předvolební spolupráci středopravicových stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

 Hlavním společným jmenovatelem těchto snah by však nemělo být jen poražení hnutí ANO ve volbách a zabránit tak Andreji Babišovi v dalším vykonávání premiérské funkce. Což teď z dostupných vyjádření bohužel spíše vyplývá. Samozřejmě to může být výsledkem takové spolupráce, nicméně základem musí být něco jiného - výrazná ideová a programová shoda. Jejím cílem musí být zajištění politické a ekonomické konkurenceschopnosti země i její výrazná modernizace s konkrétními benefity pro naše občany.

Chceme politiku kultivovanou, bez napadání a vulgarit. Alfou a omegou všeho pak musí být pevné prozápadní ukotvení ČR a její výrazné proreformní směřování. Hnutí Hlas může podpořit jen spolupráci opírající se o výrazně proevropskou politiku. Česko čeká za necelé tři roky předsednictví EU a naším společným cílem musí být nejen zajištění jeho hladkého průběhu, ale zároveň dosažení výrazného úspěchu, který posílí postavení naší země v mezinárodních vztazích.

Hlas není zatížen osobními animozitami a přehnanými ambicemi, které dlouhodobě poznamenávají českou politiku. Jedním z dalších cílů možné spolupráce by tmělo být i vyházení kostlivců ze stranických skříní. Jen tak bude možné získat důvěru občanů a naplno čerpat výhod spolupráce většího počtu stran.

Hnutí Hlas má jasnou představu o možné formě spolupráce. Je otázkou, jestli jsou na to ostatní politické subjekty připraveny. Z výše uvedeného totiž slevit nemůžeme, i kdyby to znamenalo, že bychom se na takové iniciativě nepodíleli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…