Teska Arnoštová (ČSSD): Včasná léčba ušetří společnosti a státu nemalé finanční prostředky

15.12.2016 17:29

Unikátní Dětské a dorostové detoxikační centrum působí v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského (NMSKB). Pracoviště disponující 14 lůžky je v Česku svého druhu jediným. V roce 2015 tak hospitalizovalo 261 dětských pacientů a v ambulancích jich ošetřilo 642.

Teska Arnoštová (ČSSD): Včasná léčba ušetří společnosti a státu nemalé finanční prostředky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Nejčastější omamnou látkou, se kterou se lékaři u svých pacientů setkávají, je amfetamin (pervitin).  Nejužívanější pak marihuana, tu ale dnešní patnáctiletí nevnímají jako drogu. Alarmující je statistika, která sleduje průměrný věk pacientů. Zatímco v roce 2004, kdy bylo centrum otevřeno, se pohyboval mezi 17 a 18 lety, dnes je to 15,5 roku. U těchto dětí je ale závislost už vyvinutá, což znamená, že s užíváním začínaly nejčastěji okolo 14. roku věku. Nejmladšímu pacientovi, kterého v centru v minulosti ošetřovali, bylo 6 let a byl závislý na heroinu.

Pracoviště, které se potýká s nedostatkem finančních prostředků ze zdravotního pojištění, podporuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Péče je náročná a vyžaduje spolupráci mnoha specialistů. Nyní proto probíhají další jednání o jeho financování. Náměstkyně Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), která dnes centrum navštívila, vnímá problematiku dětských závislostí jako velmi vážnou.

„Naším cílem je, aby vznikla komplexní detoxikační péče jak o drogově závislé, tak i pro takzvané pokročilé experimentátory s návykovými látkami, kteří ještě nedosáhli věku 18 let,“ uvedla. Ucelený systém péče mimo jiné znamená zapojení specialisty, kteří děti a mladistvé závislé na drogách mohou včas detekovat a odeslat k adekvátní léčbě.   

„Dnes víme, že celých 95 procent všech případů závislosti, které jsou v dospělém věku, vzniká již v adolescentním období, proto je důležité malým a mladým se zkušeností a závislostí na psychotropních látkách nabídnout pomoc a ukázat cestu. V konečném důsledku ušetří včasná léčba společnosti a státu nemalé finanční prostředky, které vyžaduje péče o pozdější pokročilé a komplikované pacienty,“ uzavírá Lenka Teska Arnoštová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…