Tiso (TOP 09): Vedení středočeského kraje nadále nezvládá oblast investic

21.09.2017 15:49

Na zářijovém zastupitelstvu Středočeského kraje se mimo jiné probíralo čerpání krajského rozpočtu za první pololetí 2017.

Tiso (TOP 09): Vedení středočeského kraje nadále nezvládá oblast investic
Foto: TOP 09
Popisek: Petr Tiso

Příjmy jsou sice plněny na 61,6%, což je dobře, ale je třeba férově říci, že tento růst je způsoben především růstem příspěvků z Ministerstva školství do oblasti školství, které krajským rozpočtem v podstatě jen protečou. Daňové příjmy za první pololetí jsou naplňovány na 49,7%, takže žádný neočekávaný růst se nekoná.

Na výdajové stránce jsou zásadním problémem nízké investice. Rozpočet na investice kraje jsou čerpány jen v objemu pouhých 6%! z rozpočtované částky. Očekávali bychom logicky hodnotu kolem 50%. Kraj prostě neinvestuje do svého rozvoje. Že se málo investuje, nepříliš ochotně v diskuzi potvrdili i zástupci koalice, vzápětí „se pochlubili“, že se to zlepšuje - nyní na konci tři čtvrtě roku je na investice čerpáno kolem 11%.

Co k tomu uvést? Před krajskými volbami jsme kritizovali, že tehdejší vedení ČSSD a KSČM nedokáže využívat velký potenciál našeho kraje, a to zejména proto, že málo investuje do své budoucnosti a krajské peníze převážně „projídá“. Bohužel dnes musíme konstatovat, že se v podání koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů za téměř jeden rok od voleb nic nezměnilo, pokud se to spíše nezhoršilo. V oblasti vlastních investic prostě kraj těžce selhává. Bohužel je to ta nejspolehlivější cesta ke snižování konkurenceschopnosti našeho kraje a k jeho plíživému zaostávání.

PETR TISO, KRAJSKÝ ZASTUPITEL A KANDIDÁT DO PSP ČR 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…