Török (PRO): Drahé energie sebraly lidem, firmám a obcím celkem přes bilion korun

09.04.2024 10:21 | Komentář

Stručné shrnutí důvodů růstu cen elektrické energie a její vliv na růst inflace. Příčiny růstu inflace a její dopad na úspory občanů a firem v ČR.

Török (PRO): Drahé energie sebraly lidem, firmám a obcím celkem přes bilion korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nové logo strany PRO

Účet za drahé energie přijde občany, firmy a obce v České republice velice draho. A je potřeba si položit otázku, kdo za to vlastně může. Je za tím skutečně válka na Ukrajině, anebo něco úplně jiného? Představitelé Fialovy vlády se nám snaží namluvit, že za vše může Putin a válka na Ukrajině. Ale tyto výroky jsou alibistické a pouze mají krýt neschopnost a diletanství lidí ve Fialově vládě, ať je to sám Petr Fiala, či pánové Stanjura se Síkelou a další. Kde je vlastně pravda?

Pravda není daleko, ale přes hranice na sever od nás, a to v Německu. Po posledních volbách v Německu, kdy vznikala vláda současného šéfa bundestagu Scholze, se do jeho vlády dostala strana Zelených. Němečtí Zelení jsou antisystémová strana, dle mého skromného názoru, zelená verbež, neznající fungování matematiky a fyziky. Podobní blázni. jako v Čechách Piráti. A jejich hlavním tématem bylo odstavení jaderných elektráren, a to v Isaru, Emslandu a Neckarwestheimu, i když okolo 60 procent Němců bylo proti uzavření.

A co se ještě stalo před tímto odstavením? Ve Francii, která je největším výrobcem elektřiny z jádra v Evropě, započaly velké opravy na jaderných zařízeních a v Evropě začal hlad po elektřině. K tomu se přidal růst cen emisních povolenek a cen uhlí a na problém bylo zaděláno. Ceny elektřiny na nechvalně známé burze v Lipsku, kde domácí společnost ČEZ, a.s., prodává zheuba 6 až 7 procent své celkové produkce, svých zbylých přes 90 procent kontraktů oceňuje cenami z této burzy, což dle mého názoru nahrává pouze akcionářům firmy a je nesystémové pro občany a firmy u nás.

Na burze v Lipsku nefunguje skutečná poptávka s nabídka a při naplňování kontraktů má přednost objem nakoupené elektřiny před cenou. A v létě 2022 došlo k nekontrolovatelnému růstu cen elektřiny v Evropě, kdy se cena jedné kWh vyšplhala až na 25 korun, což je až astronomická částka, kdy 26. 8. 2022 byla cena až 0,982 EUR/kWh.

Graf vývoje cen emisních povolek:

Tyto ceny byly úplně likvidační pro podniky, které nakupují elektřinu samy na spotovém trhu. Vláda na celou situaci jen zírala a mlčky ji přecházela. Výroky pana premiéra, že nic regulovat a zastropovávat není potřeba, byly buď pod vlivem různých lobbistických skupin, či absolutní neznalostí problému. Na zastropování se vláda domluvila až v říjnu 2022 s tím, že zastropované ceny budou platné až od roku 2023. No a výsledkem zastropování u elektřiny byl strop 4x vyšší než v sousedním Slovensku, které má podobný energetický mix, jako máme my.

Možná si pokládáte otázku, jak vlastně vláda k tomuto stropu dospěla? Jednoduše, pan Fiala si pozval do Strakovy akademie šéfy velkých energetický firem, aby se s nimi poradil. A výsledek znáte sami: 6,- Kč/kWh silová elektřina, k tomu je potřeba přičíst distribuci a marži obchodníka. Navíc stát ze státního rozpočtu dorovnával těmto výrobcům ceny podle burzy, které byly nad státem stanovený strop.

Tato velmi vysoká cena způsobila raketový růst inflace, kde jsme se dostali až ročním hodnám kolem 16 procent. A tento nekontrolovaně raketový růst inflace začal ožírat vklady v bankách a kupní sílu hotovosti. Celkově je v České Republice v oběhu a na účtech v bankách 6,5 bilionu korun. Rozdíl mezi úrokovými sazbami v bankách a inflací dosáhl 10 % p.a., s tím, že ne každý má peníze na termínovaném vkladu či jiném úročeném účtu.

Standárdní inflace v postcovidové době se pohybovala v Evropě mezi 6 až 8 procenty. Tzn. zde je jasně vidět, jak Fialova vláda je absolutně nekompetentní a chaotická. Důvod? Je složena z pěti nesourodých politických stran, kde za každou stranou stojí x lobbistických skupin, a výsledek znáte sami. Pomalost, netransparentnost, nesmyslná nařízení atd.

Fialova vláda je bezkonkurečně nejhorší polistopadovou vládou a on sám je nejhorší premiér v historii ČR. Tak až půjdete k volbám, moc si rozmyslete, komu svůj hlas dáváte, protože tato vláda Vás inflací okradla minimálně o 20 procent Vašich úspor. A to není málo...

Článek byl převzat z Profilu Václav Török

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…