Tošenovský (ODS): Vyšetřování dieselgate končí rozpačitě

21.04.2017 8:37

Dvanáct měsíců vyšetřování aféry dieselgate přineslo jen částečný užitek, europoslanci ve své závěrečné zprávě opomenuli jádro problému, uvedl ve Štrasburku místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Tošenovský (ODS): Vyšetřování dieselgate končí rozpačitě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský na besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Evropský parlament ustanovil zvláštní vyšetřovací výbor v roce 2016, v návaznosti na zjištění, že automobilka Volkswagen záměrně upravovala emisní testy.

„Ukázalo se, že dosavadní evropská legislativa je nejednoznačná a děravá a nutně potřebuje modernizovat. Automobilky musejí dostat jasná pravidla pro schvalování vozidel a měření emisí,“ řekl Evžen Tošenovský. „Souhlasíme i s tím, že by emise měly být testovány v reálných podmínkách. Zpráva vyšetřovacího výboru se ale soustředila na posilování pravomocí Evropské komise a parlamentu, pro což neexistuje žádný důvod a jediným důsledkem by byl nárůst administrativní zátěže a cen automobilů.“

„Pokud chtěl vyšetřovací výbor skutečně něco udělat pro kvalitu ovzduší a modernizaci pravidel, měl podpořit náš návrh na sladění pravidel mezi Evropou a Spojenými státy. V Evropě jsme přísní, pokud jde o oxidy uhlíku, zatímco Američané se soustředí spíše na oxidy dusíku, které jsou mnohem škodlivější. Bohužel, hon na čarodějnice – automobilky dostal přednost před hledáním racionálního řešení,“ dodává Evžen Tošenovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…