Třebíčští Piráti navrhnou udělení čestného občanství Vladimíru Krajinovi

02.02.2020 10:48

Prof. RNDr. Vladimír Josef Krajina byl významným českým botanikem, odbojářem, pedagogem i politikem, který se narodil v roce 1905 ve Slavicích u Třebíče. Návrh na udělení čestného občanství podal pirátský zastupitel Roman Pašek a třebíčské zastupitelstvo by o něm mohlo rozhodnout na svém dubnovém zasedání.

Třebíčští Piráti navrhnou udělení čestného občanství Vladimíru Krajinovi
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Vladimír Krajina vystudoval třebíčské gymnázium, po jehož úspěšném absolvování se rozhodl pro studium botaniky na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1927 získal titul doktora přírodních věd a za výsledky svého studia byl dokonce odměněn darem prezidenta Tomáše G. Masaryka. I poté se věnoval botanickému výzkumu a habilitoval se v oboru systematická botanika a rostlinná ekologie. Když v roce 1939 obsadila Československo německá armáda, vstoupil Vladimír Krajina do protifašistického odboje, stal se členem tajného koordinačního centra koaličních politických stran a přešel do ilegality. V roce 1943 byl zatčen a vězněn na Pankráci a v Terezíně.

Po osvobození byl zvolen poslancem a vykonával funkci generálního tajemníka České strany národně socialistické. Získal vyznamenání Československého válečného kříže, medaili Za službu a odznak Za věrnost. Po únoru 1948 byl již jako profesor Krajina zatčen, propuštěn byl až na základě intervence prezidenta Edvarda Beneše a v nové československé realitě přechodu moci do rukou komunistů se rozhodl emigrovat. Nejprve obdržel politický azyl ve Velké Británii, kde ho jako válečného hrdinu přijal sám premiér Winston Churchill, koncem roku 1949 odešel do Kanady, kde pokračoval ve své vědecké a pedagogické kariéře a kde také v roce 1993 zemřel. V roce 1990 mu prezident Václav Havel propůjčil Řád Bílého lva I. třídy.

Pirátský zastupitel Roman Pašek by poté, co se podařilo odejmout čestné občanství Klementu Gottwaldovi, rád poukázal na významné osobnosti Třebíčska, které by si toto uznání opravdu zasloužili. Na dubnové jednání zastupitelstva, které proběhne 23. 4., proto připravil návrh na udělení čestného občanství in memoriam prof. RNDr. Vladimíru Krajinovi, který musí nejprve projednat rada a poté může být zařazen na jednání. "Věřím, že tento návrh najde podporu i u zastupitelů ostatních stran," doplnil Pašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…