Třešňák (Piráti): Roušky povinně, bez debat či veřejných dat, tak řídí vláda naši zemi

18.08.2020 10:00

Komentář Petra Třešňáka k oznámení vlády, že od září budou roušky opět povinné ve veřejné dopravě i vnitřních prostorech

Třešňák (Piráti): Roušky povinně, bez debat či veřejných dat, tak řídí vláda naši zemi
Foto: Piráti
Popisek: Petr Třešňák (Piráti)

Vláda opět přichází s plošným nošením roušek. Je to asi jediné řešení, které zná. Bez debat, vysvětlení či uveřejnění dat. Znovu se ukazuje, že vláda nezvládne připravit plán ani na víc než 14 dní dopředu. My jsme plán už dávno představili: budoucnostresimeted.cz. A i nadále jsme svědky toho, jak se vládě nedaří implementovat chytrá a moderní řešení.

Již týdny sledujeme, jak vláda marní čas. Současná relativně klidná situace by měla být využita pro prevenci v rámci nejzranitelnější části populace, tedy mezi seniory a imunodeficientími jedinci. Právě nyní by lidé měli chodit k lékaři na preventivní prohlídky, bohužel ze strany vlády tato výzva dosud vůbec nezazněla.

Zkrácení doby nařízené karantény u osob s kontaktem s nakaženou osobou na 10 dní u bezpříznakových jedinců oceňujeme, následujeme praxi ze zahraničí. Smutné však je, že musíme stavět na zahraničních datech, protože nemáme dostupná vlastní data. S ohledem na chybějící data, disponuje vůbec vláda přehledem toho, kolik lidí se nakazilo v MHD či jiných veřejných prostorách?

Oceňujeme deklarované manuály pro kolektivní sportovce a školy, proč však vláda nevydala manuál pro všechny občany ČR?

Za Piráty jsme představili plán na adrese budoucnostresimeted.cz, tam je jasně připraveno, co by se mělo řešit teď, za tři měsíce i za rok. Vláda svoje opatření vytahuje z klobouku a potom je velmi obtížné se dopředu na cokoliv připravit. To významně narušuje podnikání i život běžných občanů.

Rovněž se musíme ptát, jak funguje takzvaná Chytrá karanténa a jakým způsobem bude implementována v opatřeních od 1. září? To jsme se na dnešní tiskové konferenci nedozvěděli. Realita je taková, že máme malou testovací kapacitu a nestíháme trasovat. Tam by měla vláda upřít své síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…