Třeštíková: Socha svatého Jana Nepomuckého se vrací do Spálené ulice

11.06.2022 14:51 | Tisková zpráva

Barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého se vrací na své původní místo do unikátní kubistické niky, která se nachází ve Spálené ulici v Praze 1. Hlavní město sochu získalo do své správy a nechalo ji ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy (GHMP) citlivě zrestaurovat.

Třeštíková: Socha svatého Jana Nepomuckého se vrací do Spálené ulice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

„Socha svatého Jana Nepomuckého byla roky v dezolátním stavu. Hned po našem nástupu na radnici jsme dotáhli do konce převod sousoší do správy Galerie hlavního města Prahy, aby mohlo být opraveno. S Galerií také intenzivně řešíme problém bezprizorních soch a památek na území metropole, které mapujeme a restaurujeme. Mám velkou radost, že se sousoší svatého Jana Nepomuckého podařilo zachránit a že originál této krásné barokní sochy českého zemského patrona, jehož život je úzce spjatý s Prahou, bude nadále přístupný všem Pražanům,“ říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch.

Sousoší sv. Jana Nepomuckého se dvěma andílky v kubistické nice nacházející se mezi kostelem Nejsvětější Trojice a domem Diamant bylo dlouhodobě ve velice špatném stavu. Nápravu komplikoval fakt, že nebylo vyřešeno vlastnictví a správa této historické kulturní památky. Rozhodnutím Rady hl. m. Prahy bylo sousoší svěřeno do správy Galerie hlavního města Prahy, která nechala neprodleně sochu sv. Jana Nepomuckého i s oběma doprovázejícími andílky odborně sejmout, protože havarijní stav plintu již nedovoloval další otálení. Všechny figury byly odvezeny do depozitáře a předány k odbornému posouzení restaurátorům. Plastický podstavec zůstal na místě, na zimu byl zakrytý, aby již nedocházelo k další destrukci.

Barokní sousoší je datováno tzv. dedikačním nápisem trinitářů na podstavci, chronogramem s rokem 1717. Dílo z pískovce je vsazeno do kubistické niky (arkády) z roku 1913 uzavírající uličku mezi kostelem a domem Diamant. Původní výklenek, kde sv. Jan Nepomucký stával, byl zbořen v roce 1865. Socha je zapsaná na seznamu kulturních památek, včetně celého areálu kostela Nejsvětější Trojice a bývalého klášterního konventu.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Autorství sochy nebylo dříve přesně doloženo, předpokládalo se, že sochař zřejmě pocházel z jäckelovského okruhu. Po sejmutí sochy a průzkumu se v zádech sochy sv. Jana Nepomuckého nalezla signatura prokazující autorství Matouše Václava Jäckela a datace 1718.

Před zahájením restaurátorského průzkumu nebylo jasné, jak velké je poškození hlavní sochy. V případě, že by poškození spodní části sochy bylo tak závažné, že by narušovalo její statiku, musela by Galerie hlavního města Prahy přistoupit k výrobě sekané kopie sochy světce. Naštěstí se ukázalo, že originál sochy sv. Jana Nepomuckého lze restaurovat. Naopak jeden z andělů zřejmě utrpěl v minulosti závažné poškození pádem z podstavce a byl rozbitý na několik kusů. Neodbornou a vcelku dost neumělou opravou se změnilo gesto jeho levé ruky i natočení hlavy.

„Během restaurování jsme ve spolupráci s odborným restaurátorem Danielem Talaverou a pod dohledem zástupkyně památkové péče dohledali původní podobu a vrátili andílkovi jeho ikonografický význam a gesto, kterým nyní upozorňuje diváka na knihu ve své pravé ruce. Nově také bude po dohodě s památkovou péčí osazena kolem sousoší kovová umělecká mříž volně inspirovaná kubistickou architekturou domu Diamant a mřížovím ve výklenku,“ doplňuje Marie Foltýnová, vedoucí správy veřejné plastiky GHMP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.