Třetina (TOP 09): Dělá Homer Simpson v Dukovanech?

26.08.2020 20:43

Znáte Simpsony, že ano? Nad městem žlutých lidí Sprinfieldem se tyčí jaderná elektrárna pana Burnese. Tenhle pan Burnes je často pranýřován za své „ekologické“ chování, ale také zaměstnává Homera a jeho kámoše.

Třetina (TOP 09): Dělá Homer Simpson v Dukovanech?
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Tak si občas říkám, jak si práci v elektrárně představují všichni ti diváci Simpsonů, kteří nikdy nebyli na exkurzi u nás nebo třeba v Temelíně. Jako starosta města pod elektrárnou mám trochu méně zábavný pohled. Chci, aby elektrárna dávala práci lidem jako dosud (nebo víc). O jejím rozvoji se ale má vést otevřená debata – nejen se starosty, ale se všemi, kteří žijí v jejím okolí nebo díky ní mají práci. Jako Homer.

Elektrárna ovlivňuje náš život na Znojemsku – vnímám, že lidé, kteří zde dělají, jsou spokojení. Bezpečně se ale mají cítit všichni. Proto současnou debatu o rozšiřování elektrárny sleduji velmi pečlivě a vadí mi to, že vláda často neumí vysvětlit, proč je plánována modernizace a rozšíření a kdy se to celé zaplatí. Právě dnes je jádro jeden z klíčových zdrojů energie. Rozhodnutím o prodloužení životnosti některé ze stávajících jaderných elektráren musí předcházet vyjasnění otázek kolem odpadu včetně financování, stranou nemůže zůstat ani debata o naší strategické závislosti na Rusku.

Prostě a jednoduše. Pokud tu budou růst další bloky, musí všichni vědět, že to je bezpečné a že zátěž, kterou region nese, se lidem vyplatí.

TOMÁŠ TŘETINA, STAROSTA MORAVSKÉHO KRUMLOVA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…