Třetina (TOP 09): Dozorčí komise ČT byla odvolána protiprávně a v rozporu s dobrými mravy

20.11.2020 9:48

Senát vyzval Sněmovnu k odvolání členů Rady ČT na návrh senátora Třetiny.

Třetina (TOP 09): Dozorčí komise ČT byla odvolána protiprávně a v rozporu s dobrými mravy
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Senát ve čtvrtek na návrh senátora Tomáše Třetiny (TOP 09) schválil usnesení, kterým vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby zvážila odvolání těch členů Rady České televize, kteří porušili zákon. Senát rovněž má za to, že odvolání Dozorčí komise Rady České televize bylo protizákonné.

„Z dostupných informací se jeví, že dozorčí komise byla odvolána protiprávně a v rozporu s dobrými mravy. Za naprosto nevhodné považuji, že rozhodnutí o odvolání dozorčí komise nebylo předem avizováno v programu jednání Rady ČT. Členové dozorčí komise se ke schválenému rozhodnutí nemohli vyjádřit,“ uvedl ke svému návrhu senátor TOP 09 Tomáš Třetina.

Rada může navíc odvolat člena dozorčí komise pouze v případě, že přestal splňovat předpoklady pro výkon funkce, nebo narušil závažným způsobem důstojnost funkce, nebo se dopustil takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce. Dozorčí rada navíc nemůže být odvolána jako celek.

„Pochybnosti vyvolává také hlasování, které proběhlo prostřednictvím elektronických médií a nikoli za osobní přítomnosti hlasujících radních. To jednací řád Rady ČT, dle mých informací, nepřipouští,“ dodal Třetina.

Znění schváleného usnesení:

Senát vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby v případě porušení Zákona o České televizi členy Rady ČT zvážila odvolání těch členů Rady ČT, kteří se protizákonného jednání dopustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.