Trikolora: Opoziční strany by se měly domluvit na společném kandidátovi

06.10.2022 9:45 | Ze sítí

Dopis předsedům dvou největších opozičních stran, zveřejněný na facebookovém profilu

Trikolora: Opoziční strany by se měly domluvit na společném kandidátovi
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Vážený pane předsedo Babiši, vážený pane předsedo Okamuro!

Obracíme se na Vás jako na předsedy dvou největších opoziční stran v naléhavé záležitosti.

Nechce-li v příštích senátních volbách opozice opakovat neúspěch, musí se poučit od soupeře. Vládní stany ODS, KDU-ČSL a TOP navrhly většinou společně jednoho kandidáta. Pokud se dostal do druhého kola, je silná motivace jejich voličů, aby šli i ke druhému kolu voleb, protože jejich kandidát zůstal ve hře.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Základem pro volební úspěch opozičních stran v příštích volbách do Senátu by proto mělo být postavit společné kandidáty opozice tak, aby se s nimi v prvním i druhém kole ztotožnili voliči – ANO, SPD, Trikolory. Předpokladem je dohoda vedení těchto stran na rozdělení 27 senátních obvodů pro kandidáty jednotlivých opozičních stran a podání jejich kandidatury jako společného koaličního kandidáta opozice. Koalice je běžná politická formace a ve většinovém systému je to způsob, jak vytvořit velký volební blok k získání nutné většiny voličů pro zvolení senátora.

Je tu ale ještě něco vysoce aktuálního. Také prezidentské volby jsou většinové. Bude v nich podstatně větší účast než ve volbách senátních, protože voliči považují prezidenta republiky za významný orgán. Ovšem zůstává zachována logika většinového volebního systému. Pokud chtějí opoziční strany prosadit kandidáta opozice, měly by se domluvit na společném kandidátovi.

Prezident republiky je významná politická osoba s důležitými pravomocemi. Pokud funkci obsadí provládní kandidát, může vážně komplikovat vládnutí současné opozice, vyhraje-li příští sněmovní volby. Ovládají-li vládní strany dnes většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu, je prezident republiky jediným významným orgánem, nad kterým nemají moc. O to víc je důležité, aby opozice zabránila převzetí této funkce provládním kandidátem. Společný opoziční kandidát je cestou, jak toho dosáhnout.

Vážení páni předsedové, nepromarněme tuto historickou příležitost, jež naši republiku ovlivní na několik dalších let.

V úctě

Zuzana Majerova, předsedkyně Trikolory
Petr Štěpánek, 1. místopředseda Trikolory
Zdeněk Koudelka, právní expert Trikolory

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…