Tulpa (SLK): Šance pro děti bez domova na náhradní rodinu se opět zvýšila

16.04.2021 5:35

Kampaň MÍT DOMOV A RODINU: Samozřejmost nebo vzácnost? již šestým rokem úspěšně funguje v Libereckém kraji. Oslovuje veřejnost a pomáhá vyhledávat náhradní rodiče pro děti bez domova.

Tulpa (SLK): Šance pro děti bez domova na náhradní rodinu se opět zvýšila
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Náhradní rodinná péče zahrnuje buď osvojení, nebo pěstounskou péči či pěstounskou péči na přechodnou dobu.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Právě v prvním uvedeném stoupl vloni o třetinu počet rodičů, kteří požádali v Libereckém kraji o osvojení dítěte. Ve zbývajících dvou formách náhradní rodinné péče se ukazatel oproti předchozím letům významně nelišil.

V roce 2020 obdržel Krajský úřad Libereckého kraje celkem 50 žádostí o vykonávání náhradní rodinné péče. Oproti roku 2019 je to nárůst o 9 žádostí, a to převážně v pěstounské péči.

Celkem 30 žádostí se týkalo přímo osvojení, 14 zařazení do evidence pěstounů a 6 do evidence pěstounů na přechodnou dobu. „Jsme samozřejmě velmi rádi. Na druhou stranu stagnuje počet lidí, kteří chtějí vykonávat pěstounskou péči. Právě na ni se chceme v roce 2021 ještě více zaměřit,“ okomentoval vývoj v posledním roce Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Podaná žádost o náhradní rodinnou péči ovšem automaticky neznamená dítě umístěné do náhradní rodiny. Zhruba rok trvá odborné posouzení žadatele a všechny potřebné kroky. V roce 2020 získalo náhradní rodinnou péči prostřednictvím Libereckého kraje 39 dětí. Z toho 19 dětí osvojení a 20 pěstounskou péči. „Zaznamenali jsme, že lidé si osvojují děti z etnických menšin nebo děti handicapované. Novou rodinu nalezlo sedm dětí romského, poloromského a bulharského původu. U pěstounské péče patřilo 9 z 20 dětí k romské nebo napůl vietnamské menšině a v jednom případě se podařilo umístit dítě s Downovým syndromem. Pokud by to znamenalo začátek boření mýtů, byla by to skvělá zpráva,“ dodal k situaci náměstek Petr Tulpa. Ochota lidí poskytnout náhradní rodinnou péči dítěti z etnické menšiny se tedy meziročně zdvojnásobila.

Specifická forma péče, kterou se krizová situace řeší, je pěstounská péče na přechodnou dobu, „Tyto náhradní rodiny jsou vlastně profesionálními pěstouny, kteří jsou za svou práci honorováni a musejí být připraveni přijmout dítě v krizové situace prakticky 24 hodin denně,“ dodal Tulpa. Podrobný přehled statistik od roku 2018 do 2020 je uveden v příloze. O kampani MÍT DOMOV A RODINU „Samozřejmost nebo vzácnost?“ je možné se více dozvědět z webových stránek projektu nebo na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…