Unucka (ODS): Jezdit do práce zadarmo může od září více lidí

09.09.2019 17:56

Projekt Zaměstnanecká mobilita, díky kterému mohou i letos obyvatelé Karviné, Havířova a Orlové získat ODIS kartu na jeden rok zdarma, změnil od září podmínky. Tak, aby to bylo pro občany Moravskoslezského kraje výhodnější.

Unucka (ODS): Jezdit do práce zadarmo může od září více lidí
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Cílem programu je zastavit vylidňování Havířova, Karviné a Orlové, přilákat do těchto měst nové práceschopné obyvatelstvo, udržet mladé lidi v této oblasti a zvýšit mezi občany zájem o trvalé bydlení v této části Moravskoslezského kraje.  

„Možnost získat ODIS kartu zdarma v rámci Zaměstnanecké mobility mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové od roku 2017, kdy byl spuštěn pilotní program.  Za tu dobu jsme rozdali 209 ODISek. Lidé tak mohli ušetřit na cestování do práce i tisíce korun ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka s tím, že začátkem nového školního roku došlo v projektu k důležité změně. 

 „Stávající podmínky umožňovaly získat zdarma tuto kartu jen těm občanům, kteří mají trvalé bydliště v Karviné, Havířově nebo Orlové, případně v těchto městech pracují ve zdravotnických zařízeních. Vyslyšeli jsme hlasy lidí a program rozšířili. Cestovat do práce zadarmo budou nově moci nejen obyvatelé těchto tří měst, ale i ti, kteří bydlí v 9 okolních obcích,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

O ODIS kartu na rok zdarma tak mohou žádat také obyvatelé  obcí Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald. I po zářijové změně pravidel zůstává v  platnosti základní podmínka: Na ODIS kartu mohou dosáhnout pouze ti, kdo jsou zaměstnaní, a to na minimálně poloviční úvazek. Nemění se ani skupiny osob, pro které je ODISka určena, tedy absolventi SŠ, VOŠ a VŠ nejdéle do 1 roku od ukončení studia, a také ti, kteří se do vybraných měst a obcí přistěhovali po 1. 1. 2019 a zdravotničtí pracovníci, kteří tu pracují ve zdravotnickém zařízení. Pro absolventy a „přistěhovalé“ navíc platí podmínka mít v Karviné, Havířově, Orlové či okolních obcích trvalé bydliště. 

„Od začátku letošního roku jezdí s naší ODIS kartou zdarma více než 80 obyvatel kraje. Největší zájem o ODISky evidujeme v Karviné, pro tamní obyvatele bylo vydáno 28 karet. O kartu nejvíce žádají absolventi a cizinci, kteří u nás pracují a mají trvalý pobyt. Snad i tento krok dokáže pomoci dotčeným městům opustit poslední příčky v hodnocení kvality života, které v minulých dnech vyvolalo poměrně značné rozhořčení,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.