Unucka (ODS): Proč náměstek pro průmysl? Žádný jiný kraj to nemá

08.11.2020 16:07

A žádný jiný kraj taky nemá černouhelné doly OKD, na kterých je ekonomicky závislých skoro 30 000 lidí. Žádný jiný kraj nemá 750 000 obyvatel v domácnostech vytápěných spalováním černého uhlí z OKD. A žádný jiný kraj nemá hutě s vysokými pecemi závislými na černém uhlí z OKD, které dávají práci desítkám tisíc lidí. A žádnému jinému kraji neřekla vláda, že mu příští rok ty doly zavře. Takže inspiraci jsem nehledal u nás, ale tam, kde takovou situaci zvládli.

Unucka (ODS): Proč náměstek pro průmysl? Žádný jiný kraj to nemá
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Jsem přesvědčen, že není čas hledat nějaké třetí cesty a jedinou možností je okopírovat nějaký úspěšný model transformace uhelného regionu. Třeba Porýní Vestfálsko, kde před pár lety pracoval v černouhelných dolech 30 000 lidí a dnes jen 2 400. A Porýní Vestfálsko má svého náměstka pro Průmysl, energetiku, digitalizaci a inovace. Takže inspirace byla třeba tady.

Téma útlumu dolů a s tím spojených problémů tady samozřejmě je už delší dobu. Kraj toto téma ale začal řešit počátkem roku 2019, kdy se objevila možnost zapojení do Uhelné platformy. Pak přišel GreenDeal a zelená budoucnost Evropy.

Jsou na to různé názory a s tím spojené katastrofické scénáře pro Evropu, Česko a samozřejmě i náš kraj. Já jsem ale přesvědčen, že to je naopak naprosto neopakovatelná šance, jak díky evropským miliardám opravdu náš kraj změnit.

Všichni do jednoho v zimě nadáváme na smog, z kraje odcházejí desetitisíce lidé z důvodu špatného ovzduší, investoři se tady moc nehrnou – tak jaké další argumenty potřebujeme? Dohodněme se, že v roce 2030 v kraji nebude jediný komín na uhlí a pojďme do toho!

Navrhuji překopat krajskou energetiku jako první v Česku. V Bruselu na to leží naprosto neuvěřitelná kupa peněz, která tam za pár let nebude. Takže buďme v Česku první, protože první bere vše. A kraj by měl být hybatelem těchto změn. Proto vzniká funkce náměstka pro energetiku.

K definitivnímu rozhodnutí vyměnit roli náměstka pro dopravy, který bude v příštích pár letech stříhat jednu pásku na novém obchvatu za druhým, zatímco já budu bohužel zavírat jeden důl za druhým, přišlo při návštěvě na ministerstvu financí v září tohoto roku.

S panem hejtmanem jsme po jednání s vedením ministerstva, které je majitelem OKD pochopili, že z Prahy do Ostravy je asi milionkrát dál, než z Ostravy do Prahy. A že pokud nebudeme hodně hlasití, neuspějeme. Bylo jasné, že takovou roli musí sehrát politický náměstek s jasně vymezenou kompetencí. Proto jsme se při koaličních jednáních dohodli, že taková funkce vznikne. A zároveň bych si moc přál, aby za 4 roky už nemusela být. Abychom stihli ty zásadní změny nastartovat v příštích 4 letech.

A tím jsme u toho, co vlastně budu mít na starost. Mám sice sepsaný několika stránkový dokument, ale dovolím si vypíchnout jen tři hlavní témata:

  • Nesmí zhasnout kotle v třebovické teplárně, protože by několik set tisíc lidí prostě zmrzlo.
  • Nesmí zhasnout koksárenské baterie v Třinci a Kunčičkách, protože by více než sto tisíc lidí přišlo o práci.

To budou dva hlavní úkoly pro průmyslového náměstka.

A jeden úkol je opravdu politický a týká se veřejných zakázek na zahlazování důsledků těžby jak u podniku OKD, tak u Diama. Představa, že se zakázky budou soutěžit pouze na cenu a práce tak budou dělat firmy s najatými bulharskými a ukrajinskými dělníky, zatímco propuštění lidé z Karvinska budou doma na dávkách, je strašná a byla by pro psychiku lidí možná ještě více devastující, než samotné zavírání dolů.

Práce tedy bude více než dost. Samozřejmě to ale nebude v žádném případě o jednom člověku, bude to záležet na nás všech. A proto nabízím spolupráci napříč politickým spektrem, protože se domnívám, že všichni máme jeden společný zájem.

Děkuji Vám tímto za podporu a těším se na spolupráci při přeměně našeho kraje na kraj zelený a bezuhelný.

Projev byl přednesen na ustavujícím zasedání Zastupitelstva Moravskoslezského kraje dne 5. listopadu 2020.

Ing. Jakub Unucka, MBA
náměstek hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…