Urban (ČSSD): Mladí a pohled na starobní důchody

03.08.2017 8:35

Představa mladé generace o tom, jak vysoké jsou v Česku důchody, je jak z knihy Andreje Babiše. Mladí lidé odhadují, že starobní důchod se pohybuje mezi 14 až 17 tisíci měsíčně, ačkoliv průměrný důchod se pohybuje okolo 12 tisíc korun.

Urban (ČSSD): Mladí a pohled na starobní důchody
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Díky ČSSD bude seniorům od příštího roku přidáno průměrně 500 Kč ke starobnímu důchodu každý měsíc, což dělá 6000 Kč ročně. Mladí lidé také věří, že budou mít také nárok na starobní důchod, i když jsou skeptičtí.

A to není, navzdory některým alarmistům, nerealistická představa, jelikož penzijní systém založený na průběžném pilíři je udržitelný.

Odchod do důchodu je pro mnohé seniory šokem, protože jejich příjmy klesnou, i když náklady zůstávají stejné. V Česku je evidováno na 2,4 milionů starobních důchodců, ale na průměrný důchod nedosáhne ani polovina z nich.

Člověk, který celý život pracuje anebo vychovává další generace, by ale neměl být ve stáří chudý, měl by mít dobrý životní standart.

Proto je třeba, aby starobní důchod byl na úrovni 50 procent průměrné mzdy. Pokud bude mít ČSSD možnost se podílet na vládnutí, jednou z jejích priorit bude udržení penzijního systému a zaručení dobrého života i ve stáří.

Bc. Aleš Urban, DiS., člen ČSSD Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…