Urban (ČSSD): Pomáhat a chránit

02.11.2014 7:28

Koluje jeden opravdu politicky nekorektní vtip o policistech. Přijedou s houkačkou ke rvačce v hospodě, ale místo rychlého zásahu se vzájemně pohádají. Mají jít „pomáhat, nebo chránit“? Co se dá vzít jako humor v anekdotě, to občas někteří lidé provozují i v reálném životě. A také v politice. Poslanecká sněmovna má nyní na programu zákon o ochraně zemědělského půdního fondu.

Urban (ČSSD): Pomáhat a chránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Ekologové „straší“, že výsledkem má být v podstatě volná ruka pro výstavbu logistických center a dalších projektů na „zelené louce“, a že v budoucnosti to drasticky ohrozí naší potravinovou bezpečnost. Ve skutečnosti je to rozhodně složitější.  Zákon vychází z něčeho, co se na první pohled může zdát neslučitelné. Totiž z představy, že průmyslu je potřeba pomáhat, a zemědělskou půdu je zároveň nutné chránit.

Krátce připomenu z historie, že před několika lety byla přijata dosti narychlo novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která drasticky a to na dvaceti nebo třicetinásobek zvýšila poplatek za vyjmutí z fondu. Šlo o jeden z kroků v boji s bujícím solárním byznysem, kdy řada elektráren vyrůstala na polích, protože to bylo pro investory velmi levné. Tehdy byla v jistém  shonu byl přijata úprava zákona, která ale nedopadla jenom na investory do fotovoltaiky, ale na všechny. V praxi se ihned zastavilo jakékoliv vyjímání z půdního fondu, protože při ceně třeba tři tisíce korun za metr se drasticky změnily ekonomické parametry jakéhokoliv projektu.

Dnes se k tomuto tématu konečně vracíme a je velmi dobře, že v novele vyvážené a dosti rozsáhlé. Především přináší řadu nových povinností pro majitele nebo nájemce půdy v souvislosti s ochranou proti erozi. Je zde i mnoho dalších kroků, které by měli ocenit ochránci přírody a všichni, kterým leží na srdci dlouhodobý prospěch venkova a zemědělství . Přesto je novela zákona pod palbou.

Naštěstí to vypadá, že ve sněmovně převládne zdravý rozum a bude přijat zákon, který opravdu bude zároveň pomáhat i chránit. Potěšilo mne, že byl podpořen můj návrh, aby věc projednal také hospodářský výbor, protože téma se týká významně i průmyslových zón. Především ale převládá zdravý rozum a představa, že vrátit se k cenám před „solární“ novelou by byl omyl, ale zůstat u těch současných je ekonomická „vražda“. Je třeba najít kompromis a ten kompromis by měl být daleko blíže původnímu stavu. Protože ten nynější je extrémní.

Druhý postoj, který je v tomto případě blízký poslancům prakticky napříč politickým spektrem, je že nejlepší by sice bylo, aby všechny další průmyslové stavby a areály vznikaly jednou provždy na místech již průmyslu a podnikání propadlých, ale ve skutečnosti to není možné. Jak bychom chtěli přivést investora do regionu s vysokou nezaměstnaností a bez průmyslové tradice, když tam těžko budeme hledat opuštěné tovární areály? Navíc mnoho z těchto míst je blokováno jejich majiteli – ať jsou důvody jakékoliv. Pouze minimum z nich patří obcím.

Zkušenosti ukazují, že pokud bychom měli příchod nových investorů ponechat jenom na „přirozeném“ vývoji, ničeho se nedočkáme. Jestliže mají vznikat průmyslové zóny a mají je zaplnit investoři, pak potřebujeme také občas zabrat nějakou tu zemědělskou půdu. To je prostě daň, kterou musíme zaplatit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Urban - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…