Úsvit-NK: Andrle převzal ostatky sv. Zdislavy. První cesta vedla do LDN za hercem Peterkou

03.02.2016 18:56

Část ostatků svaté Zdislavy byla dnes z rukou děkana Římskokatolické farnosti Jablonné v Podještědí Pavla Marii Mayera slavnostně předána zástupci řádu sv. Lazara Jeruzalémského Augustinu Karlu Andrlemu Sylorovi. Akt spolu s modlitbou se uskutečnil v bazilice sv. Vavřince.

Úsvit-NK: Andrle převzal ostatky sv. Zdislavy. První cesta vedla do LDN za hercem Peterkou
Foto: Úsvit - Národní koalice
Popisek: Úsvit - Národní koalice

Ostatky budou darovány Východočeské komendě sv. Zdislavy řádu sv. Lazara a následně budou propůjčeny věřícím Radhošti u Vysokého Mýta. Nikterak obvyklý akt se dnes uskutečnil právě z iniciativy poslance a komtura řádu Augustina Andrle Sýkora, který se zároveň zavázal ke strážení ostatků.

„Požádal jsem před dvěma týdny biskupa litoměřické diecéze Jana Baxanta, zda by svolil část ostatků patronky naší východočeské komendy Řádu sv. Lazara Jeruzalémského darovat věřícím Radhošti. Požádal jsem jej také, zda by ostatek mohl sloužit jako relikvie naší Komendy. Pan biskup mou žádost vyslyšel a odebrání ostatků z hrobu této velké ženy povolil,“ popisuje poslanec prvotní impuls k převozu ostatků.

Radhošťský kostel, kam ostatky zamíří,  byl v roce 2012 opraven z iniciativy Komendy sv. Zdislavy, Richarda Andrle Sylora, jeho otce Augustina a faráře Jana Kunerta. Všichni tři věří, že uložení ostatků české světice bude mít kromě symbolického významu i posilující vliv na zdejší skupinu křesťanů. Ostatky sv. Zdislavy budou radhošťským věřícím slavnostně předány na jaře tohoto roku. Přesný termín bude stanoven po dohodě s farářem Kunertem, který radhošťskou farnost spravuje.

„Kostel v Radhošti byl dlouhá léta uzavřen. Nyní, po jeho rekonstrukci, se zde konají každou neděli mše a zdejší lidé si díky tomu znovu nacházejí cestu do kostela. Věřím, že ostatky světice otevřou další kapitolu zachráněného radhošťského kostela,“ říká farář Jan Kunert,

Na cestě z Jablonného se poslanec Andrle zastavil v léčebně dlouhodobě nemocných Liberecké nemocnice za hercem Františkem Peterkou (93), který se zde zotavuje z rakoviny, aby mu popřál mnoho sil v uzdravování.

„Vážím si pana Peterky a vždy jsem jej jako herce obdivoval. Doufám, že se prokáže léčebná moc ostatků,“ uvedl poslanec po návštěvě LDN.

Kdo byla sv. Zdislava?

Zdislava z Lemberka (1220?, Křižanov – 1252 Lemberk) byla česká šlechtična a zakladatelka špitálu. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a roku 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou. Od roku 2000 je také hlavní patronkou Litoměřické diecéze a od roku 2002 patronkou Libereckého kraje. Její manžel Havel z Lemberka, za kterého se provdala okolo roku 1238, byl blízký důvěrník krále Václava I. Narodily se jim snad čtyři děti: spolehlivě doložení synové Havel, Jaroslav a Zdislav a snad i dcera Markéta, o níž se zmiňuje pouze Žďárská kronika. Zdislava byla zřejmě ráznou a energickou ženou. Její jméno je spojováno s dominikánskými kláštery v Turnově a v Jablonném v Podještědí, zde zároveň se špitálem, do kterého,navzdory svému vysokému postavení, osobně docházela a nemocných se ujímala. Zemřela předčasně v přibližně 33 letech, tradovanou tuberkulózu antropologický výzkum nepotvrdil. Pohřbena byla v kostele sv. Vavřince v Jablonném, jehož stavbu začala, konce stavby se ale nedožila.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině