Úsvit: Otázky kolem výbuchu muničního skladu na Zlínsku

01.11.2014 7:32

Vládní koalice hlasy svých poslanců opět zamítla návrh Úsvitu na zařazení bodu o informaci a řešení stavu kolem muničních skladů v ČR v souvislosti s výbuchem na Zlínsku.

Úsvit: Otázky kolem výbuchu muničního skladu na Zlínsku
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Stejný návrh Úsvitu již vládní koalice na plénu Sněmovny zamítla ve středu, přestože tento požadavek podpořený peticí přišli do Sněmovny sdělit přímo občané postižené obce Vlachovice - Vrbětice.

Z diskuze občanů s ministry obrany a vnitra ve Vlachovicích totiž vyplynulo, že obavy tamních občanů zdaleka nebyly rozptýleny a stále nejsou občanům zodpovězeny zásadní otázky. Občané mají pocit, že se vláda snaží příčiny "zamést pod koberec" a toto přesvědčení je o to silnější, že podobných muničních skladů je po celé České republice kolem třiceti.

Události kolem výbuchů v muničním skladu ve Vlachovicích vidíme ve dvou rovinách:

- jednak v rovině neprodleného řešení aktuální situace po výbuších a tím i uklidnění právem znepokojených obyvatel
- jednak v rovině příčin a pochybení, které k této události vedly

Požadujeme opakovaně, aby byly zodpovězeny tyto otázky Úsvitu i občanů Vlachovic - Vrbětic, na které stále chybí odpovědi i po opakovaném apelu na vládu:

1) Dle slov ministra Stropnického, kterými odůvodňoval konání diskuze s občany až ve čtvrtek, nebyla situace minulý pátek ještě vůbec vyhodnocena. Z jakého důvodu patřičné orgány, ministerstva a vláda celý týden dění ve Vlachovicích jen přihlížely?

2) Jak je možné, že státní instituce vůbec nevěděly, jaké množství munice je na místě skladováno, a tyto údaje si od soukromých firem teprve poptávaly? Stát nemá vůbec žádné povědomí a kontrolu nad tím, kolik a jakých zbraní nebo munice je na jeho území skladováno a přechováváno? (ministr Stropnický ve čtvrtek uvedl, že teprve budou tlačit na soukromé firmy, aby předaly seznamy toho, co tam mají!)

3) Ministr Chovanec naopak uvedl, že firmy dodaly okamžitě seznamy toho, co ve skladech mají, ale dle jeho vlastních slov, to byly údaje jen na papíře a co je nebo byla skutečnost se teprve bude zjišťovat. To tedy znamená, že stát neměl žádný dozor nad pohybem munice v těchto skladech?! U vojenského materiálu?!!!! Je tedy pravda co tvrdil ministr Stropnický nebo ministr Chovanec?

4) Jak je možné, že celý objekt byl pravděpodobně (dle dostupných indicií) volně přístupný, když v plotě kolem bylo značné množství děr, kterými procházela zvěř, jak na diskuzi ve Vlachovicích zaznělo z úst hejtmana Mišáka (ČSSD)? Za jakých bezpečnostních opatření bylo skladování munice tedy
provozováno?

5) Když hejtman Mišák uvedl, že se nejdříve musí stanovit pravidla odvozu a logistika odvozu, znamená to tedy, že prodosavadní odvozy (expedice) žádná pravidla stanovena nebyla?!

6) Kdo kontroloval tento muniční sklad, jak často a kde jsou o tom záznamy?

7) Kdo a jak vykonával jeho ostrahu?

8) Měly všechny firmy (mluví se o firmách v množném čísle) oprávnění nakládat s vojenským materiálem?

9) Byla přímo v areálu zřízena hasičská jednotka a bylo toto povinností při provozování takového skladového areálu s municí?

10) Kdy se občané Vlachovic a okolních dalších obcí reálně dozví, jaké nebezpečí jim hrozilo nebo spíše stále hrozí?

11) Dle čtvrteční diskuze byla v areálu skladována současně munice pěchotní, dělostřelecká i letecká - je toto možné a byly stanoveny a kontrolvány podmínky skladování?

12) Jak náš stát garantuje a kontroluje dodržování mezinárodních úmluv, kde jsme se zavázali zbraně nedodávat, když nemá ani povědomí o druhu, stavu a především pohybu munice ve skladech na našem území?

13) Ministr Chovanec uvedl, že byla chyba, že byl zprivatizován i bezpečnostní prostor. Jak dlouho bude vláda tento stav tolerovat? Kdy ministr Chovanec k tomuto názoru dospěl?

14) Jaká byla příčina evakuace obcí Vlachovice a Vrbětice? Občané a veřejnost to stále neví.

15) Kdy se domluvila čtvrteční diskuze ve Vlachovicích?

16) Tyto katastrofální fakta nejsou důvodem k tomu, aby zasedla bezpečností rada státu k této věci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…