Václav Láska: Na boj osamělého vlka už nemám ani věk, ani energii. Mířím do Senátu

21.05.2014 5:28

Známý bojovník proti korupci a organizovanému zločinu advokát Václav Láska dnes oznámil svoji kandidaturu do Senátu. O hlasy voličů se bude ucházet ve volebním obvodu zahrnujícím Prahu 5 a Prahu 13. Pro svoji kandidaturu získal podporu Strany zelených, KDU-ČSL a jedná o podpoře Pirátů.

Václav Láska: Na boj osamělého vlka už nemám ani věk, ani energii. Mířím do Senátu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Václav Láska v minulosti působil jako policejní vyšetřovatel, byl předsedou správní rady Transparency International a v současnosti se věnuje především advokátní praxi. Je také autorem populárního blogu Právo s Láskou a knih Advokát a Jak se zavírají tuneláři. Především jde však o neúnavného bojovníka proti korupci a organizovanému zločinu především ve státní správě. Tyto aktivity z něj dělají nepřítele mnoha mocných.

“I v následujících letech chci bojovat s korupcí, odhalovat závažné hospodářské kauzy a pracovat na zlepšení legislativy a fungování justice a policie. Dříve jsem se této činnosti věnoval jako policista, později jako člen nevládní protikorupční organizace. Pokračovat v tom jako advokát je stále těžší. Jednak se současné vedení advokátní komory netají snahou dostat mě ze svých řad třeba tím, že mi v kárném řízení odejme licenci. V neposlední řadě na boj ‘osamělého vlka’ už nemám ani věk, ani energii. Potřebuji spojence. I proto jsem se rozhodl pro kandidaturu do Senátu,” uvádí Láska.

Mezi významné počiny Václava Lásky na poli veřejného zájmu patří analýza smluvních vztahů pražského Dopravního podniku z roku 2012. Na jejím základě bylo obviněno bývalé vedení podniku, pražští politici, advokáti i kmotři. Tyto osoby následně na Lásku podaly několik trestních oznámení a civilních žalob a advokátní komora jej potrestala pokutou 200 000 Kč. O rok později Václav Láska v trestním oznámení jako první formuloval názor, že jednání trafikantů a exposlanců ODS Tluchoře a dalších, ale i tehdejšího premiéra Nečase, je trestným činem, který posléze přejali vyšetřující státní zástupci.

"Václav Láska prokazuje, že zatímco ostatní o boji proti korupci jen mluví, on proti ní skutečně a úspěšně bojuje. Proto má moji plnou podporu," dodává senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Volební web Václava Lásky

Právo s Láskou

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.