Váhalová (ČSSD): Dáte přednost mladé perspektivní ženě nebo zkušenému členovi výboru?

25.04.2015 13:44

Místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy a vedoucí české parlamentní delegace Dana Váhalová představila české kandidáty navržené do Evropského výboru proti mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání.

Váhalová (ČSSD): Dáte přednost mladé perspektivní ženě nebo  zkušenému členovi výboru?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Během dubnového plenárního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PS RE) se uskutečnilo  jednání Podvýboru pro lidská práva Výboru pro právní záležitosti a lidská práva PS RE, které se zabývalo posuzováním kandidátů  do Evropského výboru proti  mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT).

Do výboru byli nominováni  také tři  kandidáti za  Českou republiku. Vedoucí české delegace Dana Váhalová  ve svém vystoupení  mimo jiné zdůraznila, že: „Česká republika předložila kandidáty splňující náročné podmínky nominace a  všichni navržení kandidáti jsou vhodní pro důležitost této funkce. Je na vašem zvážení, zda dáte důvěru a možnost  mladé perspektivní ženě nebo podpoříte stávajícího zkušeného člena tohoto výboru.“  V rámci diskuse byl členy podvýboru, kteří mají v kompetenci  výběr a doporučení kandidátů, oceněn český výběr a potvrzeno pořadí kandidátů – Marie Lukášová, Jan Pfeiffer a Lubomír Majerčík.

CPT byl ustaven “Evropskou úmluvou o prevenci mučení a nelidského nebo ponižujícího zacházení či trestů“  Rady Evropy, jež vstoupila v platnost v roce 1989.  Tento výbor organizuje návštěvy zařízení, kde jsou umístěné osoby zbavené svobody, a kontroluje, jak se s nimi zachází.   Členové CPT jsou nezávislí a nestranní experti různých profesí, například právníci, lékaři a odborníci na vězeňství či policejní službu. Výbor ministrů Rady Evropy volí za každý členský stát jednoho člena. Tito členové působí jako odborníci ve své profesi (tedy nikoli jako zástupci státu, za nějž byli zvoleni). Zárukou nezávislosti je, že členové nikdy nenavštěvují stát, za který byli zvoleni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce