Valachová (ČSSD): Nějaké hromadnější opakování ročníku si neumím představit

15.03.2021 15:18

Komentář na facebookovém profilu k teorii o opakování závěrečných ročníků na některých školách.

Valachová (ČSSD): Nějaké hromadnější opakování ročníku si neumím představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Údajně se na ministerstvu šíří představa, že by na učňovských školách a snad i na některých odborných středních školách mohla část dětí opakovat závěrečné ročníky.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Je to divoké řešení a další rezignace na záchranu situace vyvolané zavřením škol, špatně nastavenými podmínkami a dalšími chybami.

Logické je, že mi právě kvůli praxím píší hromadně studenti a rodiče. Protože ona ta pravidla pro učiliště i odborné školy jsou zmatená a nejasná. namátkou:

1. Nevíme, kdy se student definitivně dozví, kdy a jak proběhne praktická část závěrečné zkoušky.

2. Nevíme, jak reagovat na případnou nečinnost ředitele. Co dělat, když ředitel neudělá nic v případě, že odborný výcvik v podstatě rok nerobíhal? Opatření totiž MŠMT ponechává na něm.

3. Nevíme, zda se tak zvané opakování ročníku dá vyřešit bez změny zákona (osobně o tom dost hluboce pochybuji).

4. Nevíme, proč MŠMT nezajistilo možnost individuálních konzultací v odborném výcviku (narozdíl od individuálních konzultací v teoretických předmětech).

5. Nevíme, proč nejsou dosud od MŠMT jasné standardy praxí v době covid pro kvalitní vzdělávání. Házet vše na jednotlivé ředitele a čekat, co se stane nebo nestane, to prostě není řešení. Ředitelé by alespoň měli vědět, co mají jejich opatření sledovat, jaké standardy mají splnit.

Bylo by toho více. Každopádně si neumím představit nějaké hromadnější opakování ročníku - to povede k velkým technickým problémům. Co ale můžeme, to je připravit pro děti, které letos končí svůj obor nebo jsou v posledním ročníku školy, možnosti, jak například ve spolupráci se zaměstnavateli a svými školami získat dodatečně potřebé znalosti, dovednosti, kompetence. Potřebujeme na to vyčlenit dostatek peněz. Potřebujeme Národní plán pro dorovnání vzdělání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.