Valachová (ČSSD): Stále chybí předvídatelný systém financování sociálních služeb

27.03.2019 20:15

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. k bodu Postoj vlády k problémům s financováním sociálních služeb

Valachová (ČSSD): Stále chybí předvídatelný systém financování sociálních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Financování sociálních služeb a vůbec systém financování sociálních služeb je něco - a na tom doufám, že se shodneme - na čem se musejí podílet ve vzájemné spolupráci a vůli jak stát, tak kraje, tak obce a města. Zazněla tady řada příspěvků svědčících o dobré praxi krajů a obcí, ale také tady zazněly příspěvky, které upozorňují na to, že ne všechny obce dofinancovávají, nebo vícefinancují sociální služby.

To si myslím, že bychom si měli přiznat i to, že z hlediska budoucnosti a kvality sociálních služeb pro všechny občany na území celé republiky potřebujeme všechny veřejné prostředky a všechny zdroje. To ovšem neznamená, že by stát, nebo snad Ministerstvo práce a sociálních věcí - a vidím tady i paní ministryni financí, ministerstvo financí - chtělo utíkat od dodržení dohod, pravidel a toho, jak mají být financovány sociální služby v roce 2019.

A jak mají být případně dofinancovány. Konec konců v minulých dvou letech právě Sněmovna projednávala a následně i vláda dofinancovávala. A byly dodrženy dohody. Tady bych chtěla avizovat, že v podrobné rozpravě načtu návrh usnesení, kde bychom chtěli získat podporu Sněmovny v tom, abychom se zavázali zahájit jednání ve věci zajištění dofinancování sociálních služeb v roce 2019.

Druhá věc. Zaznělo tady, že samozřejmě z hlediska účinnosti financování sociálních služeb nejde jenom o peníze. Jde o systém. A i tak já vnímám tu rozpravu, že nám stále chybí předvídatelný systém financování sociálních služeb. Asi se shodneme na tom, že na tom neukřižujeme jednoho konkrétního ministra. A tady prostřednictvím předsedajícího - Zbyněk Stanjura není přítomen - zřejmě se mu zalíbila stávající paní ministryně práce a sociálních věcí. Rád by ji tedy učinil předmětem svého zájmu, že právě ona může za to, že nemáme funkční systém financování sociálních služeb.

Ale, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla říct, že takhle jednoduché to není. Takhle jednoduché to není. Ale to neznamená, že nebudeme dělat nic. Proto bych chtěla avizovat, že Ministerstvo práce a sociálních věcí - a opět načtu návrh usnesení v podrobné rozpravě - a nebojíme se Sněmovny, naopak, my chceme podporu Sněmovny a shodu se Sněmovnou - zpracovává a pracuje na analýze funkčnosti současného modelu financování sociálních služeb v České republice.

A já vím - směrem tedy k opozici a ke kolegům z opozičních řad a k navrhovateli tohoto bodu - že také tímto směrem jdou jeho úvahy a to je něco, co jsme schopni beze zbytku akceptovat. A je to něco, co nám může pomoci. A především to pomůže samotným příjemcům sociálních služeb, uživatelům.

Poslední věc, kterou bych chtěla avizovat, je zase úsilí vlády a Ministerstva práce a sociálních věcí předložit novelu zákona o sociálních službách a také do ní zahrnout přílohu, která se týká výše procentního podílu krajů. Já bych chtěla jenom říct, že je jasné, že na to potřebujeme tu analýzu a asi se shodneme na metodě, že nejprve potřebujeme analýzu, potom budeme mít čísla a potom můžeme hlasovat a potom se určitě paní ministryně financí těší na bezpochyby věcné projednání státního rozpočtu pro rok 2020. Také tady chci avizovat podporu a to, že tohle je náš společný cíl, naše společná cesta.

Na závěr bych chtěla avizovat, že v podrobné rozpravě načtu návrh usnesení s cílem získat podporu Sněmovny pro doporučení, nebo řekněme úkol, vládě zlepšit mezirezortní spolupráci s cílem systémově koordinovat financování sociálních služeb při maximálním využití zdrojů v rámci různých rezortů.

To má reagovat na to, co tady v rozpravě také zaznívalo, že potřebujeme systém, který řekněme neobtěžuje a nedělá oběti z těch, kteří přijímají sociální služby, užívají je v území, ale naopak tomu jdeme naproti, a my víme, jakým způsobem posíláme do území, do regionů finance pro zajištění sociálních služeb a činí tak všechny resorty ve vzájemné koordinaci. Také na toto jsme připraveni.

Na závěr bych chtěla konstatovat, že je jasné, a také se to tak vždycky doposud dělo, že jakákoliv změna v legislativě je projednávána z hlediska změn financování sociálních služeb s kraji, obcemi a městy. Máme na to pravidla a samozřejmě tím spíše to bude dodrženo nyní, v situaci, kdy se tímto bodem a situací ve financování sociálních služeb zabývá samotná Sněmovna.

Dámy a pánové, budu načítat v podrobné rozpravě usnesení. Určitě jste porozuměli, že nejenom já, ale i ostatní kolegové ze sociálně demokratického klubu jsme připraveni podpořit minimálně část usnesení pana předkladatele tohoto bodu a navrhovatele pana poslance Kaňkovského a věřím, že jste z mého příspěvku se ujistili, že nejenom náš klub, ale bezpochyby i vláda má zájem na shodě a většině v této Sněmovně a na zlepšení systému financování sociálních služeb.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…