Válek (TOP 09): Částečná spravedlnost pro oběti násilí ze srpna 1969

30.09.2020 22:50

Oběti násilí ze srpna 1969 budou po 51 letech konečně odškodněny. Sněmovna schválila návrh zákona poslance Vlastimila Válka, který tento historický dluh vůči obětem napravuje. Vznik tohoto zákona podpořili poslanci všech klubů. Návrh byl schválen už v 1. čtení.

Válek (TOP 09): Částečná spravedlnost pro oběti násilí ze srpna 1969
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

„Nápad na podání tohoto zákona vznikl už loni, kdy jsem si v Brně připomínal výročí úmrtí Danuše Muzikářové. Ta byla 21. srpna 1969 zastřelena během protikomunistických demonstrací při výročí okupace Československa. Na její počest byl v Brně loni pojmenován, do té doby bezejmenný, park. Mám však za to, že oběti komunistického režimu, respektive jejich pozůstalí, by měli být za tyto činy odškodněny. Na to se bohužel více než 50 let nemyslelo,“ popisuje poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Skupina poslanců v čele s Vlastimilem Válkem navrhla odškodnění nejbližších příbuzných zmiňovaných obětí. Česká republika už v roce 2005 přijala zákon k odškodnění obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Bohužel se stát stále nedokázal vyrovnat s dluhem vůči obětem represí z roku 1969, kdy lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti přítomnosti cizích vojsk v Československu. Zejména ve velkých městech došlo k řadě incidentů demonstrantů s bezpečnostními složkami, jejichž příslušníci protiprávně (tedy bez rozkazu či aniž by to bylo nutné k odvrácení přímého ohrožení jejich životů) použili střelné zbraně proti demonstrantům.  Po těchto incidentech zůstalo několik mrtvých a na pět desítek zraněných občanů z řad demonstrantů či kolemjdoucích.

„Tehdejší režim neměl zájem ani na řádném vyšetření těchto incidentů, natož na odškodnění obětí. Naopak komunistická propaganda tvrdila, že mrtvé a zraněné mají na svědomí „kontrarevoluční živlové“. Příbuzní zemřelých byli pod dozorem Státní bezpečnosti a často byli vystaveni dalším ústrkům tehdejšího režimu (nemohli studovat apod.),“ dodává místopředseda TOP 09 Válek.

Oficiální statistiky z října 1969 hovoří o následujících počtech obětí potlačení demonstrací: 5 mrtvých, 5 těžce zraněných a 26 lehce zraněných. Historikové ovšem předpokládají počty vyšší. Návrh zákona nepředpokládá významné zatížení státního rozpočtu – jedná se o částku 2,5 – 4,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…