Válek (TOP 09): Léčba Ivermectinem představuje v současnosti experimentální léčbu

02.03.2021 18:11

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 2. března 2021 k léčbě Ivermectinem

Válek (TOP 09): Léčba Ivermectinem představuje v současnosti experimentální léčbu
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Já si dovolím tady jenom přečíst, aby ty informace byly komplexní, protože opravdu musíme věřit odborníkům. Mezioborové stanovisko evidenční číslo ČSARIM 16/2021 použití Ivermectinu u pacientů s COVID-19. Podepsána: Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Česká společnosti intenzivní medicíny, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, jsou to předsednictva těch společností. Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti, Pneumologická a ftyziolofická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Sdružení praktických lékařů.

Výbory těchto společností říkají: V souvislosti s výskytem informací ve veřejném prostoru o možném příznivém účinku léčebného přípravku s obsahem léčivé látky ivermektinum, dále jen Ivermectin, na klinický průběh pacientů s onemocněním COVID-19, formulují výše uvedené odborné společnosti následující stanovisko. Ivermectin prokazuje v laboratorních podmínkách účinek na množství viru, k jeho dosažení je ale zapotřebí podat až stonásobek běžné dávky. Klinické studie s podáním přípravku u COVID-19 vykazují protichůdné výsledky a jsou kritizovány pro malé počty pacientů a metodické chyby. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Americká společnost infekčního lékařství se vyslovila proti používání Ivermectinu mimo kontrolované vědecké studie. Americký The National Institutes of Health ve svém stanovisku uvádí, že nemůže formulovat žádné doporučení pro nebo proti podávání Ivermectinu u COVID-19 a nechává na rozhodnutí jednotlivých lékařů a jejich pacientech, zda ho budou nebo nebudou využívat. Léčba Ivermectinem představuje v současnosti, tj. ke dni vydání stanoviska, datum jsem přečetl, experimentální léčbu bez dosaženého množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech a nelze ji považovat za součást náležité odborné péče v léčbě pacientů s COVID-19.

Rozhodnutí o podání neregistrovaného léčivého přípravku obsahujícího Ivermectin záleží na klinickém zvážení lékaře. Při poskytování zdravotních služeb jednotlivým pacientům může ošetřující lékař za účelem poskytnutí optimálních zdravotních služeb předepsat nebo použít léčivé přípravy neregistrované, to lze podle české legislativy podle zákona o léčivech za situace, kdy zároveň není distribuován nebo není v oběhu v České republice léčivý přípravek odpovídajícího složení nebo obdobných terapeutických vlastností, který je registrován; jde o přípravek, který je již registrovaný v jiném státě nebo je přípravek moderní terapie, který výrobcem, držitelem povolení k výrobě dané léčivé formy v rozsahu odpovídajícím povolení k výrobě hodnocených léčivých přípravků vydaných Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Za C takový způsob je dostatečně odůvodněn generickými poznatky, za D nejde o léčivý přípravek obsahující geneticky modifikované organismy.

Podepsáni jsou předsedové těchto společností, tzn. anesteziologické, intenzivní medicíny, Společnosti infekčního lékařství, Společnosti ftyziolofické a pneumologické a Společnosti praktických lékařů.

Tak jenom jsem chtěl, abyste měli informace od odborníků a výborů odborných společností a děkuji, že jste si to vyslechli. Omlouvám se za zdržení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce