Valenta (KSČM): Plzeňská koalice "zodpovědných a znalých"

22.10.2014 9:58

Složení nové radniční koalice v Plzni někoho potěšilo, další překvapilo, jiným však skoro "vyrazilo dech". To se mohlo klidně přihodit zejména těm, kterým paměť slouží, pamatovat si chtějí a k tomu ještě dokáží racionálně uvažovat.

Valenta (KSČM): Plzeňská koalice "zodpovědných a znalých"
Foto: Michal Drabík
Popisek: Jiří Valenta

Řeč se vede o tom, proč se nově zvolení zastupitelé z řad ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Občanů – Patriotů tak překvapivě rychle a pevně "objali kolem ramen". Nic proti tomu, bez většinových koalic politická správa země a velké části obcí již prakticky neexistuje, ale osobně bych si o efektivitě zmíněného souručenství "z rozumu" a přínosu pro občany Plzně dovolil zapolemizovat. Podobně jako o programových průnicích koalizujících subjektů, o kterých lze mluvit snad jen abstraktně s ve velmi obecně pojatých rovinách.

"Oči pro pláč" zůstaly ambiciózním kandidátům Babišova hnutí ANO a také členům odumírajícího "Kalouskovu projektu" zvaného TOP 09. Plzeňští komunisté zůstali i po volbách realisty a po obhajobě pěti mandátů ze 47 členného zastupitelského sboru o vlastní podíl na řízení města sami pragmaticky neusilovali.
  Volebně vítězné ANO bylo, podle budoucího primátora Zrzaveckého z ČSSD, pro utajované jednání lídra Šrámka, přes společnou domluvu, "na vlastní pěst", nově se tvořící koalicí upozaděno. Nevím, co si lze o tomto vyjádření myslet, ale Šrámkem vyjevovaný neseriózní antikomunismus, by mohl podobně nečestnému způsobu vyjednávání minimálně nasvědčovat. Přitom eventualita koaliční spolupráce hnutí ANO, sociálních demokratů a KSČM, tolik povolebně frekventovaná i v jiných municipalitách, měla šanci dát krajskému městu nový sociální a hospodářský rozměr a současně Plzeň konečně oprostit od zhoubného, kmotrovsko - klientelistického odéru.

Nízký stupeň "sourodosti a pevnosti" nové koalice lze ilustrovat nejen dva roky starými událostmi, kdy se po silných protestech a tlacích z nitra plzeňské sociální demokracie, zejména pro nevídanou a nepochopitelnou vstřícnost vůči ekonomickým i politických požadavkům ODS, začalo hlasitě uvažovat o konci tehdejší modrooranžové koalice. Situace nazrála natolik, že dokonce regionální předseda ČSSD Milan Chovanec pro tisk uvedl: "Než vládnout takhle, bylo by lepší koaliční smlouvu ODS vypovědět..sedět tam a být spokojení s tím, že máme funkce, je málo."

Také vztah hnutí Občané.cz, nyní Občané – Patrioti, s ODS nebyl v minulém volebním vůbec idylický. "Posluchačsky vděčné" duely, plné vzájemného, často nekonstruktivního napadání byly při jednání zastupitelstva města odstartovány vystoupením primátora Baxy již v lednu roku 2011. Ten během rozdělování lukrativních míst v odborných komisích Rady města připustil, že: "4 nabídnutá místa straně Občané.cz byla především výrazem toho, že jsou pro ODS nejméně přijatelnou stranu v zastupitelstvu." A vidíte, časem i ta "nejmenší přijatelnost" může, po účelové katarzi živené silným chtíčem po moci, přerůst až v koaliční porozumění!

Odměna však "sladká" zase tolik nebyla! Pouze jedno přidělené místo člena Rady města Občanům - Patriotům, a to konkrétně post "radního pro sport". Překvapivě, ale velice trefně, tento fakt ohodnotil lídr "Občanů" Marcel Hájek: "Za těchto hubených podmínek, v podstatě za odhozenou kost ze stolu, do toho nemůžu jít, je to v rozporu s mým přesvědčením" s tím, že když se něco nezmění, složí svůj zastupitelský mandát. Křeslo radního by měl obsadit extraligový hokejista Dvořák, který nedisponuje prakticky žádnou manažerskou či jinou odpovídající kvalifikací. Zmiňuji to pouze proto, že sami členové hnutí před čtyřmi lety tvrdě zkritizovali personální obsazení některých postů v Radě města Plzně sociální demokracií. Usilovně zpochybňovali minimální kvalifikaci ekonomického náměstka Zrzaveckého, vbrzku tedy již nového primátora, a také chybějící odbornou erudici náměstkyně pro kulturu Herinkové, v obou případech také jejich současných koaličních kolegů.

Jak je tedy patrno o pevnosti a tedy nutné stabilitě vznikající koalice se hovořit prakticky nedá.

Na samotný závěr dovolte ještě trochu sarkasmu! Vypůjčím si k tomu autentický výrok dosluhujícího primátora Plzně Martina Baxy z ODS, nově náměstka pro kulturu: "Vzhledem k tomu, že hrozilo, že v Plzni bude vládnout ANO bez jakýchkoliv politických zkušeností, je to dnes koalice zodpovědných a znalých". Na tento "bohorovný citát" lze zareagovat snad jen tak, že o "koalici znalých" se bude bohužel jednat v každém ohledu, ale o "koalici zodpovědných" se již raději rozepisovat nebudu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Valenta - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…