Vaněk (ODS): Poslanecká kouzla ve Středočeském kraji

21.11.2017 10:38

A další poučení plyne i pro voliče, kteří si ztěžují že není koho volit a že zločinné „stranické sekretariáty“ odsunují ty „lepší“ na nevolitelná místa kandidátky... a hle.. i 31 místo kandidátky je volitelné

Vaněk (ODS): Poslanecká kouzla ve Středočeském kraji
Foto: Archiv ODS
Popisek: Tomáš Vaněk

Na základě žádosti jednoho z občanů došlo k přepočítávání preferenčních pro ODS ve Středočeském kraji a k menšímu “zemětřesení” pokud jde o zvolené poslance.

Jak uvedl uvedl soudce zpravodaj Petr Mikeš, „Jan Skopeček měl obdržet o 475 hlasů méně, Veronika Vrecionová o 485 hlasů méně, Vojtěch Munzar o 482 hlasů méně a Petr Bendl o 466 hlasů méně. Martin Kupka měl naopak získat o 152 hlasů více“.

Těch zdánlivě pár hlasů znamená hodně... protože kandidát který dostane 5% a více preferenčních hlasů, postupuje automaticky na první místo kandidátky, pokud některý jiný nedostane preferenčních hlasů více.

Těch 5% činilo v těchto volbách 4271 hlasů.  Po přepočítání dostal tedy M. Kupka celkem 4338 hlasů (více než 5%) a postoupil na druhé místo, vzhledem k tomu že J. Skopeček získal i po opravě 6831 hlasů.  Naopak P. Bendl získal po opravě 3963 hlasů a to již na zvolení díky preferenčním hlasům nestačilo.  Dalši dva zvolení poslanci, V. Vrecionová a V. Munzar si svá místa udrželi (byla dána pořadím na kandidátce) a místo P. Bendla je nyní na druhém místě M. Kupka.

Musím se přiznat, že jako člen řady volebních komisí v minulosti jsem naprosto v šoku, protože tato situace svědčí o naprosté neznalosti smyslu a počítání preferenčních hlasů členy letošních komisí. A je úplně jedno zda jde „jen“ o neznalost či naprostou lennost.  S velkým přimhouřením oka lze pochopit (ne omluvit) problém vzniklý oboustraným tiskem volebního lístku... ale „automatické“ přidání preferenčních hlasů prvním kandidátům nelze omluvit ničím. 

Je to prostě neznalost a nedbalost která se u voleb stát nesmí, protože podkopává důvěru občanů v jejich korektnost a spravedlnost.  A, ač nerad, musím podotknout že není pochyb o tom, že stejné chyby se zcela zákonitě děly i v případě jiných stran... jen si nikdo neřekl o přepočítání.  Vlastně by se tedy měly přepočítat celé volby.

A další poučení plyne i pro voliče, kteří si ztěžují že není koho volit a že zločinné „stranické sekretariáty“ odsunují ty „lepší“ na nevolitelná místa kandidátky... a hle.. i 31 místo kandidátky je volitelné... pokud voliči chtějí a nejsou líní přidělovat preferenční hlasy.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…